[cabrio 1Z] problem z dachem - nie otwiera sie
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Czyli klasyka.audicabrio_2.6 pisze: tylnia klapa otwiera sie tylko z 5 cm i nic
Było nie raz na forum. Komputer od dachu widzi, że klapa od kufra "jest otwarta" i nie chce doprowadzić do kolizji klapy kufra z pokrywą dachu i dlatego otwiera pokrywę tylko na wysokość 5-7 cm. Winny jest układ: wiązka w klapie-siłownik w tylnej klapie. Nie dochodzi Ci prąd/sygnał do klapy kufra i podczas otwierania dachu zamek się nie rygluje.
Obstawiam, że padła Ci wiązka jak w każdy Cabrio.
Upewnij się, że kufer masz otwarty i zamknij auto z pilota lub z kluczyka w drzwiach i podejdź do kufra, jeżeli centralny go nie zamknął to będziesz mieć winowajcę.
-
- Forum Audi 80
w sumie jak pamiętam to kilka dni temu to otwierało gdzies do połowy , a bo bym zapomniał , jak miałem otwarte pokrywa dachu to baiłem sie tymi zameczkami i ryglowala klapa tylnia wtedy , harry 77 bardzo bym chciał podmienic sterownik tylko niewiem kto ma w okolicy gdyni cabrio ;(
[ Dodano: 2014-02-27, 21:12 ]
a dziś sprwdzałem wiązke i ktoś juz tam grzebał , dosyc ładnie polutowane , ale dla swietego spokoju poprwiłem te kabelki , wyciagnołem sterownik dachu zeby dac go do sprawdzenia tylko problem w tym ,że nie ma tu nikogo zeby go sprawdził dobrze.
[ Dodano: 2014-02-27, 21:12 ]
a dziś sprwdzałem wiązke i ktoś juz tam grzebał , dosyc ładnie polutowane , ale dla swietego spokoju poprwiłem te kabelki , wyciagnołem sterownik dachu zeby dac go do sprawdzenia tylko problem w tym ,że nie ma tu nikogo zeby go sprawdził dobrze.
Mam problem z otwieraniem pokrywy od dachu. Dach manualny. Zapłon włączony, ręczny zaciągnięty, szyby opuszczają się po przekręceniu rączki. Wciśnięcie przycisku nie zwalnia klapy od dachu. Dodam, że centralny w bagażniku działa.
Czy ktoś z Was może sprawdzić jakiego koloru przewody idą do wspomnianego przycisku w słupku oraz czy sygnał wyzwalany jest + czy - ?
Czy ktoś z Was może sprawdzić jakiego koloru przewody idą do wspomnianego przycisku w słupku oraz czy sygnał wyzwalany jest + czy - ?
Centralny w bagażniku działa, a napisz co z blokowaniem się klapy bagażnika po przekręceniu rączki i po opuszczeniu się szyb. Może komp dachu nie widzi położenia siłownika z zamka i blokuje otworzenie pokrywy dachu. Natomiast kable sterujące/ zasilające zamykanie/otwieranie centralnego są sprawne i wydawać się może, że wszystko ok.
Po przekręceniu rączki szyby powinny pójść na dół, a bagażnik powinien się zaryglować. Siłownik bagażnika powinien dać sygnał pozycji zamkniętej, wtedy pewnie zadziałają zamki odpuszczające klapę dachu.
U mnie siedzi dach hydrauliczny, więc z kolorem Ci nie pomogę. Możliwe że jest jeden przewód który zwiera jak krańcówka do masy.
Sprawdź siłownik w bagażniku, czy podaje sygnały krańcówek. Jeśli tak to przedzwoniłbym kable które idą od klapy po zawiasie po prawej stronie patrząc na tył auta czy nie są popękane.
U mnie siedzi dach hydrauliczny, więc z kolorem Ci nie pomogę. Możliwe że jest jeden przewód który zwiera jak krańcówka do masy.
Sprawdź siłownik w bagażniku, czy podaje sygnały krańcówek. Jeśli tak to przedzwoniłbym kable które idą od klapy po zawiasie po prawej stronie patrząc na tył auta czy nie są popękane.
ida dwa czarny i czarny z czerwonym paskiem sprawdz czy dzialaja ci elektro zamki od pokrywy dachuduran pisze:Dyras, sprawdzę ryglowanie bagażnika. Powinien zamknąć się zaraz po przekręceniu rączki od dachu? Czy mógłbyś sprawdzić u siebie jakiego koloru przewody idą do przełącznika od otwierania pokrywy? U mnie jest tylko jeden zamiast dwóch.
Harry, dzięki. Będę sprawdzał. W tej chwili jest u mnie tylko jeden brązowy przewód do przycisku! Jeśli chodzi o zamki to wszystko jest ok. Sterownik dostaje wszystkie sygnały zamknięcia (zamknięty bagażnik, zaryglowanie zamka w klapie, zatrzaśnięcie pokrywy dachu). Sprawdzone przy samym sterowniku. Same elektrozamki też są sprawne, bo podanie napięcia bezpośrednio otwiera je. W całej tej układance brakuje po prostu przewodów do przycisku.
[ Dodano: 2014-04-01, 17:16 ]
Ma ktoś może schemat do sterownika dachu?
[ Dodano: 2014-04-01, 17:16 ]
Ma ktoś może schemat do sterownika dachu?