[audi B4 abt i abk] Zapłon
[audi B4 abt i abk] Zapłon
Witam serdecznie wiem że temat zapłonu już był wałkowany nie raz ale:
Posiadam 2 audiczki ABT ORAZ ABK i mam pytanie co do zapłonu.
ABT: zapłon mam ustawiony tak: 6' na lampie zero na kole zamachowym, oczywiście wszystko na biegu jałowym. Moim zdaniem jest to ustawione super
co do ABK: zapłon mam ustawiony na 6' na lampie zero na kole zamachowym, oczywiście ustawiane na obrotach 2000-2500 przed zabiegiem zdjęty czujnik 2 PIN BLUE.
I teraz moje skromne pytanie czy to jest dobrze? Byłe wczoraj u gazownika z ABK i mówi ze zapłon tragedia i zaczął ustawiać na słuch... Po mojemu koleś jest tragedia i mało wie.
A i jeszcze taka sprawa audi ABK po ustawieniu zapłonu i nawet przed na PB po gwałtownym otwarciu Przepustnicy dziwne w zawór gra.
Co o tym sądzicie Przyjaciele ?:) czekam na wasze wskazówki z Uszanowaniem
Posiadam 2 audiczki ABT ORAZ ABK i mam pytanie co do zapłonu.
ABT: zapłon mam ustawiony tak: 6' na lampie zero na kole zamachowym, oczywiście wszystko na biegu jałowym. Moim zdaniem jest to ustawione super
co do ABK: zapłon mam ustawiony na 6' na lampie zero na kole zamachowym, oczywiście ustawiane na obrotach 2000-2500 przed zabiegiem zdjęty czujnik 2 PIN BLUE.
I teraz moje skromne pytanie czy to jest dobrze? Byłe wczoraj u gazownika z ABK i mówi ze zapłon tragedia i zaczął ustawiać na słuch... Po mojemu koleś jest tragedia i mało wie.
A i jeszcze taka sprawa audi ABK po ustawieniu zapłonu i nawet przed na PB po gwałtownym otwarciu Przepustnicy dziwne w zawór gra.
Co o tym sądzicie Przyjaciele ?:) czekam na wasze wskazówki z Uszanowaniem
tak jestem pewien. ponieważ w sobotę ustawiałem zapłon w innym abk i tam nic nie klekotało. czy ustawiłem na 0' czy nawet na 10'. dlatego to mnie zdziwiło ze w mojej klekocze i ze gazownik do mnie z takim tekstem że źle zapłon ustawiony.
Czyli jak powinien być zapłon ustawiony w ABK jaka jest procedura?
Bo rozumiem że w ABT jest on dobrze ustawiony?
Czyli jak powinien być zapłon ustawiony w ABK jaka jest procedura?
Bo rozumiem że w ABT jest on dobrze ustawiony?
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
abk-b-4-ustawienie-zaplonu-t7816.htmladamix98 pisze:Czyli jak powinien być zapłon ustawiony w ABK jaka jest procedura?
Chodzi mi o to czy po odpięciu czujnika sprawdziłeś czy kom się zablokował i nie przestawia zapłonu, bo samo odpięcie czujnika jeszcze nie powoduje jego zablokowania a na pewno nie zawsze i po ustawieniu trzeba go odblokować.
Wszystko to jest opisane w temacie który Ci podałem.
tak ABT to inna bajkaadamix98 pisze:Bo rozumiem że w ABT jest on dobrze ustawiony?
Cytuje kolegę z forum jaro7427:Chciałbym się podzielić swoimi doświadczenia mi co do ustawiania zapłonu w silniku ABK .Miałem ostatnio okazję ustawiać zapłon w tym typie silnika w trzech autach dwa z nich są z 92 roku a trzecie z 93 i według procedury opisywanej na forum czyli odpięcie niebieskiego czujnika temperatury i przegazowaniu silnika 3 razy powyżej 3500 obr/min w żadnym z tych aut nie powodowało blokowania sterownika co powodowało brak możliwości prawidłowego kata wyprzedzenia zapłonu .Dpoiero po jakimś czasie na jednym z aut po uruchomieniu silnika odpinając niebieski czujnik zauważyłem nieznaczny spadek obrotów bez przegazowania 2250 obr/min zapłon nie wypada jest możliwość odczytu kąta wyprzedzenia zapłonu i wtedy sterownik blokował się sam bez żadnego przegazowywania powyżej 3500 obr. Procedurę tą powtórzyłem w kolejnych dwóch autach i w ten sposób udało się w nich zablokować sterowniki, jeśli nie za pierwszym razem to za drugim ale beż żadnego przegazowywania silnika powyżej 3500 obr/min. W jednym z audi zapłon nie wymagał korekty w dwóch pozostałych korekta zapłonu tym sposobem odmieniła ich prace diametralnie .Być może ktoś kto ma problem z blokowaniem sterownika w silniku ABK spróbuje tego sposobu co ja. Pozdrawiam klubowiczów
P.S zrobiłem identycznie silnik się zablokował jak w jednym jak i drugim i obroty lekko spały a na kole znak się pokrywał idealnie nie skał czyli jednak dobrze to zrobiłem To gazownik się nie znał :mrgreen: Brawo JA ;p dziękuję za informacje
a co śmieszniej pojechałem też do mechanika z mojej okolicy cytuje kolesia:
"panie w tej audi nigdy się nie ustawi dobrze zapłonu itp ponieważ ona ma pół-mechaniczne wtryski(mowa o ABK) wyśmiałem go i pojechałem
P.S zrobiłem identycznie silnik się zablokował jak w jednym jak i drugim i obroty lekko spały a na kole znak się pokrywał idealnie nie skał czyli jednak dobrze to zrobiłem To gazownik się nie znał :mrgreen: Brawo JA ;p dziękuję za informacje
a co śmieszniej pojechałem też do mechanika z mojej okolicy cytuje kolesia:
"panie w tej audi nigdy się nie ustawi dobrze zapłonu itp ponieważ ona ma pół-mechaniczne wtryski(mowa o ABK) wyśmiałem go i pojechałem
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
czyli możliwe że jednak dobrze to zrobiłeśadamix98 pisze:P.S zrobiłem identycznie silnik się zablokował jak w jednym jak i drugim i obroty lekko spały a na kole znak się pokrywał idealnie nie skał czyli jednak dobrze to zrobiłem To gazownik się nie znał Brawo JA ;p dziękuję za informacje
znam te teksy bo sam swego czasu miałem ten sam problem <ok>adamix98 pisze:"panie w tej audi nigdy się nie ustawi dobrze zapłonu itp ponieważ ona ma pół-mechaniczne wtryski(mowa o ABK) wyśmiałem go i pojechałem
ABT na słuch można idealnie ustawić
a mechanicy to mechanicy.. mi w Abt powiedział że nie da sięu mnie ustawić zapołonu, ponieważ aparat się rozleciał i ustawił mi sporo przyśpieszony. To ja mu mówie da się i ustawiłem przy nim zatkało go takich mechaników mamy teraz, kolejny znowu jak ustawiał to pomylił się o jeden przeskok zębatkii też nie da się mówił
a mechanicy to mechanicy.. mi w Abt powiedział że nie da sięu mnie ustawić zapołonu, ponieważ aparat się rozleciał i ustawił mi sporo przyśpieszony. To ja mu mówie da się i ustawiłem przy nim zatkało go takich mechaników mamy teraz, kolejny znowu jak ustawiał to pomylił się o jeden przeskok zębatkii też nie da się mówił
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH