Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80/90 all] Wyświetlacz temperatury pomoc

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 25 wrz 2010, 13:10

Po podłączeniu wg tego co powyżej jest tak

- po podłączeniu bez czujnika nic się nie dzieje (nie mam żadnych kresek itd - choć podświetlenie działa)

po podłączeniu czujnika:

- termometr ładnie się skaluje do temp. ok 20*C i tak sobie trzyma
- po odłączeniu "+" i ponownym włączeniu - pokazuje od razu temp. np. 20*C (czyli OK)
- po odłączeniu masy wyświetlacza i ponownym włączeniu też od razu pokazuje dobrze
- po odłączeniu masy czujnika temperatura leci w dół do -45*C i wariuje jak chce.

czyli wg tego wychodzi że nie ma masy czujnika temperatury? ( chyba wyświetlacz i czujnik są dobre?)

od wtyczki czujnika idą trzy przewody:
- 1x brązowo / żółty
- 2x brązowo / biały
jeden brązowo/biały z brązowo/żółtym kieruje się w wiązce do kabiny
a drugi w dół pod chłodnicą (też w wiązce z innymi) - jedyny taki kabelek jaki znalazłem wychodzi przy lewej lampie są tam taki dwie okrągłe wtyczki czerwona i żółta i do jednej z nich wchodzi taki brązowo biały z jakimś innym a z niej wychodzą dwa brązowe grubsze i idą do czegoś przy chłodnicy ... ufff jak ktoś coś z tego wykuma to jest dla mnie mistrzem <ok>

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 25 wrz 2010, 13:31

co do tych kreseczek, pokaza sie one bodajze po 1minucie, jesli niemasz podlaczonego czujnika,
a sam czujnik to najlepiej jakbys mial bezposrednio do wyswietlacza podlaczony, mase podlacz swoja droga a czujnik swoja, dwoma przewodami doprowadz go pod wyswietlacz
i musi grac, skoro piszesz ze pokazuje odrazu te 20*C, chyba nie trudne co ?:)

Awatar użytkownika
maniekmac
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maniekmac » 26 wrz 2010, 10:37

Szoton, tak jak piszesz Twój zestaw wyświetlacz + czujnik są ok, ale dla pewności jak masz podłączone na krótko to weź czujnik w dłonie i np pochuchaj na niego i zobacz jak reaguje. Te wtyczki co opisujesz to szybciej będą od temperatury np z czujnika z chłodnicy. Najczęściej od czujnika idą dwa przewody (obydwa czarne) wtyczka jest czarna (w środku fiolet) i najczęściej jest w rejonie lewej lampy. Jak nie znajdziesz to najprościej poprowadź nowe kabelki i po kłopocie

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 27 wrz 2010, 07:15

Szara80tkaTdi pisze:co do tych kreseczek, pokaza sie one bodajze po 1minucie, jesli niemasz podlaczonego czujnika,
a sam czujnik to najlepiej jakbys mial bezposrednio do wyswietlacza podlaczony, mase podlacz swoja droga a czujnik swoja, dwoma przewodami doprowadz go pod wyswietlacz
i musi grac, skoro piszesz ze pokazuje odrazu te 20*C, chyba nie trudne co ?:)
wszystko niby proste bo jeden przewód od czujnika do wyświetlacza jest ok. z tego wynika ze tylko dać nową masę na czujnik i powinni grać, ale... czy coś się stanie jak pominę tamte dwa przewody(masa?) wychodzące z wtyczki czujnika? (jeden z nich jak pisałem wyżej idzie do kabiny - może to jest gdzieś podłączone do kliamtronika? bo jak nie, to jak ten cały klimatronik byłby podłączony do czujnik temp. zewnętrznej?)

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 27 wrz 2010, 11:02

to tego juz niewiem, bys musial sprawdzic to, bo jezeli nie jest podlaczony do klimy to ciagnij te dwa przewody pod wyswietlacz, i musi grac, a jesli chcesz zostac przy org polaczeniu to poczysc masy papierem sciernym, i przedewszystkimsprawdz te przewody masowe czy nie sa przelamane

Awatar użytkownika
bossy1988
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: bossy1988 » 05 paź 2010, 22:21

witam .mam pytanko z tej wtyczki od czujnika (co ma kolor fiolet w sierodku ) wychdza 3 kable tak jak pisze koelga wyzej ,moje pytanko gdzie i jak mam podpiac te kable ,jeden napewno do masy auta , te pozostale dwa ?&#191;?? :-/
dodam ze mam dwa czujniki temperatury jeden jest z audi 80 klimatronik,a ten drugi wyciaglem dzis z audi 100 razem z wyswietlaczem mam nadzieje ze bedzie hulac ???
jak myslicie najlepiej podpiac ten czujnik co go wyciaglem z audi 100 razem z wyswietlaczem ,czy to jest obojetnke ktury czujnik podepne &#191;???

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 06 paź 2010, 14:29

bossy1988 pisze:witam .mam pytanko z tej wtyczki od czujnika (co ma kolor fiolet w sierodku ) wychdza 3 kable tak jak pisze koelga wyzej ,moje pytanko gdzie i jak mam podpiac te kable ,jeden napewno do masy auta , te pozostale dwa ?&#191;??
ha, i to jest dobre pytanie <ok> z tych trzech kabelków jeden podłączasz do wyświetlacza, drugi to teoretycznie masa - ale dlaczego ten jeden (masa) jest podwójny (dwa kabelki na jednej nóżce we wtyczce) tego nie wiem - u mnie też tak jest. Jeden "z tego podwójnego" idzie do kabiny a drugi przez inną wtyczkę dochodzi do czegoś co jest wkręcone w chłodnicę klimatyzacji (patrząc od strony wnętrza auta w jej prawym górnym rogu) - jakiś czujnik?

A Ty masz wersje z klimatronikiem?

Awatar użytkownika
bossy1988
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: bossy1988 » 06 paź 2010, 21:34

nie .ja mam mnuala . ale ja sie tak wlasnie zastanawiam po co ten 3 kable tego samego koloru??&#191;? :-/

[ Dodano: 2010-10-06, 21:44 ]
szoton, sluchaj ,specjalnie dla ciebie pojechalem na szrot ,tam gdzie wymontowalem wyswietlacz o kturym myslalem ze jest od temperatury ale sie pomylilem bobyl od bieguw ,mniejsza z tym .wazne jest to ze ma klimatronika i to jest ten sam model auta jak twuj ,a wiec ida po calej wiaze co mi zajelo jakies 30 min do tarlem do wtyczki klimatronkia i tam jest wpiety jeden z kabli ,niewiem czy tak idzie ori ale tak jest podpiete ,chcialem narobic fotek ,ale pech tak chcial ze telefon bez bateri eh....... :-/

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 07 paź 2010, 07:08

[ Dodano: 2010-10-06, 21:44 ]
szoton, sluchaj ,specjalnie dla ciebie pojechalem na szrot ,tam gdzie wymontowalem wyswietlacz o kturym myslalem ze jest od temperatury ale sie pomylilem bobyl od bieguw ,mniejsza z tym .wazne jest to ze ma klimatronika i to jest ten sam model auta jak twuj ,a wiec ida po calej wiaze co mi zajelo jakies 30 min do tarlem do wtyczki klimatronkia i tam jest wpiety jeden z kabli ,niewiem czy tak idzie ori ale tak jest podpiete ,chcialem narobic fotek ,ale pech tak chcial ze telefon bez bateri eh....... :-/[/quote]

wielkie dzięki kolego za zaangażowanie!
z tego co napisałeś rozumiem że do klimatronika idzie jeden z tych dwóch kabelków co są na jedne nóżce we wtyczce czy ten drugi co jest sam na swojej nóżce we wtyczce?

Awatar użytkownika
bossy1988
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: bossy1988 » 07 paź 2010, 08:18

mowa o tym co sa 2 takiego samego koloru :-) i jeden z nich idzde do klimatronika

[ Dodano: 2010-10-09, 21:57 ]
witam ponownie po zrezniu wyswietlacza itd............ jak zwykle musial sie pojawic problem hmmmmmmmmmm :-/ nie podswietla mi wyswietlacza na czerwono i zawyza tempreaturke o 10 stopni co zorbic

[ Dodano: 2010-10-18, 22:15 ]
witam . juz doszedle mdlaczego nie podswietlao mi wyswietlacz ,zaruweczka padla .ale teraz juz jest ok :mrgreen:

Awatar użytkownika
merex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: merex » 23 kwie 2011, 17:04

Mam problem z wyświetlaczem. Po podłączeniu wszystkiego wg opisu jaki był na forum wyświetlacz działa i pokazuje temp +23 C,ale po włączeniu świateł podświetlenie gaśnie. To nie jedyny problem. Otóż po przejechaniu ok 2km z prędkością 120 km/h wyświetlacz pokazał temperature -19. Co może być przyczyna takich anomalii??

Awatar użytkownika
ryju
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ryju » 23 kwie 2011, 17:37

A w którym miejscu masz czujnik?

Awatar użytkownika
merex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: merex » 23 kwie 2011, 22:16

Z przodu za prawą kratka zderzaka. Tam podobno ma być. Podejrzewam że podpiąłem nie pod ten kabel w kostce licznika ( mam auto z 93 r, i mogą być inaczej rozmieszczone kable). Czytałem już wiele wątków i powiem szczerze że w każdym jest podłączenie z innymi kolorami.

P.S. Podświetlenie jest ok.

Awatar użytkownika
jugo007
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jugo007 » 24 kwie 2011, 01:46

witam wszystkich mam podobny problemj na wagu nie wykazuje błędów termometr w desce głupieje nie wiem czemu wiązka orginał ale mam pytanie do znawców jak to działa w klimatroniku co do wyswietlacza temp w desce to orginalnie idzie kabel z czujnika temp do panelu klimatronika a nastepnie do wyswietlacza jesli mine na krótko panel klimatronika to temp pokazyje normalnie ale w tym wypadku nie odpale klimy nie wiem gdzie błąd bo wiązki orginalne

Awatar użytkownika
dydo85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dydo85 » 30 kwie 2011, 21:45

jugo007 pisze:witam wszystkich mam podobny problemj na wagu nie wykazuje błędów termometr w desce głupieje nie wiem czemu wiązka orginał ale mam pytanie do znawców jak to działa w klimatroniku co do wyswietlacza temp w desce to orginalnie idzie kabel z czujnika temp do panelu klimatronika a nastepnie do wyswietlacza jesli mine na krótko panel klimatronika to temp pokazyje normalnie ale w tym wypadku nie odpale klimy nie wiem gdzie błąd bo wiązki orginalne
panowie mam dokładnie ten sam problem...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl