[80/90 all] Wyświetlacz temperatury pomoc
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
.... zaintrygowany wypowiedzią kolegi wykręciłem zegary, potem wyświetlacz - zapowiadało się optymistycznie bo i owszem - 5 przewodów, ale 6 otworów ... rozebrałem wskaźniczek i jest miejsce do dolutowania 6 przewodu - niestety jest to tylko oczko lutownicze fizycznie z niczym nie podłączone ... i moje nadzieje znowu umarły ... a F jak była tak i jest ...
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
jezeli zalozymy ze jest prawidlowe podlaczenie, czujnik jest org, i nie bylo przypadkowych zwarc w przewodach przy podlaczaniu tzn ze nie podano + tam gdzie - itp, to powinno grac, sam zakladalem ich 4 sztuki w roznych b4 i nie spotkalem sie z takim problemem, wynika z tego co piszesz ze jest po prostu uszkodzony
-
- Forum Audi 80
w F po przeliczeniu na C pokazuje wszystko jak należy - w autku mam oryginalną kostkę do wyświetlacza, czujnik fabryczny itd. tylko pewnego dnia odpalam se niunie a tu temperaturka w F i tak już zostało do dziś, a słabo to wygląda ...
[ Dodano: 2010-09-10, 19:37 ]
... po południu obejrzałem se płyteczkę dokładnie i zauważyłem że i przewód podłączany do ściemniacza zegarów też dolutowany jest to pola bez połączeń i działa ( wychodzi na to że płytka jest 3 warstwowa ) - dolutowałem 6 przewód i zwarłem do masy jednak ciągle F...F...F...
[ Dodano: 2010-09-10, 19:37 ]
... po południu obejrzałem se płyteczkę dokładnie i zauważyłem że i przewód podłączany do ściemniacza zegarów też dolutowany jest to pola bez połączeń i działa ( wychodzi na to że płytka jest 3 warstwowa ) - dolutowałem 6 przewód i zwarłem do masy jednak ciągle F...F...F...
Re: [80/90 all] Wyświetlacz temperatury pomoc
mam pytanie, czy ten termometr musi się jakoś sam wyskalować albo coś takiego?
mam wersję z climatronikiem, kupiłem podobno sprawny termometr/wyświetlacz temperatury zewnętrznej, po podłączeniu do ori kostki pokazuje - 45 st C, a potem temperatura sobie skacze raz w dół raz w górę . Termometr był tylko podłączony do kostki na chwilę dla sprawdzenia, może jak dłużnej posiedzi to się ustawi czy jak?
edit:
chyba jednak się nie ustawi, włożyłem na stałe, odpinałem aku - bez zmian.
co zauważyłem:
klimatronic ma chyba jakiś osobny czujnik temperatury zewnętrznej bo:
- po odpięciu wtyczki od czujnika z lewej strony zderzaka klimatronic działa jak działał (za pomocą kombinacji klawiszy pokazuje na swoim wyświetlaczu m/w prawidłową temperaturę zewnętrzną (pisze m/w bo nie mam innego termometru w pobliżu a wskazania wygladająna prawdziwe ok. 17 st.)
- mało z tego - zamontowany wyświetlacz temperatury zewnętrznej, po odpięciu tego czujnika tez działa jak działał ( a właściwie głupieje jak głupiał)
- od wentylatorów idą po dwa przewody czerwony i brązowy (brązowy jest przykręcony do "budy" czy to jest masa z "budy" a nie z kabla jak pisali koledzy powyżej?)
doradźcie coś
mam wersję z climatronikiem, kupiłem podobno sprawny termometr/wyświetlacz temperatury zewnętrznej, po podłączeniu do ori kostki pokazuje - 45 st C, a potem temperatura sobie skacze raz w dół raz w górę . Termometr był tylko podłączony do kostki na chwilę dla sprawdzenia, może jak dłużnej posiedzi to się ustawi czy jak?
edit:
chyba jednak się nie ustawi, włożyłem na stałe, odpinałem aku - bez zmian.
co zauważyłem:
klimatronic ma chyba jakiś osobny czujnik temperatury zewnętrznej bo:
- po odpięciu wtyczki od czujnika z lewej strony zderzaka klimatronic działa jak działał (za pomocą kombinacji klawiszy pokazuje na swoim wyświetlaczu m/w prawidłową temperaturę zewnętrzną (pisze m/w bo nie mam innego termometru w pobliżu a wskazania wygladająna prawdziwe ok. 17 st.)
- mało z tego - zamontowany wyświetlacz temperatury zewnętrznej, po odpięciu tego czujnika tez działa jak działał ( a właściwie głupieje jak głupiał)
- od wentylatorów idą po dwa przewody czerwony i brązowy (brązowy jest przykręcony do "budy" czy to jest masa z "budy" a nie z kabla jak pisali koledzy powyżej?)
doradźcie coś
- maniekmac
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.3 NG
szoton według mnie wariacje są spowodowane albo złym połączeniem z czujnikiem lub np słaba masa czujnika - albo inny rodzaj czujnika, najlepiej by było jak sprawdzisz u kogoś swój wyświetlacz
[ Dodano: 2010-09-23, 22:20 ]
insectteam co do zmiany F na C to ja zakładałem swój wyświetlacz do A6 c4 i funkcjami klimatronica zmieniałem wskazania i następnie po założeniu w B4 było ok. Czasem jak wystąpi jakieś przepięcie lub spadek napięcia (padnięty aku lub wymiana czy samo odłączenie) to może się sytuacja powtórzyć
[ Dodano: 2010-09-23, 22:20 ]
insectteam co do zmiany F na C to ja zakładałem swój wyświetlacz do A6 c4 i funkcjami klimatronica zmieniałem wskazania i następnie po założeniu w B4 było ok. Czasem jak wystąpi jakieś przepięcie lub spadek napięcia (padnięty aku lub wymiana czy samo odłączenie) to może się sytuacja powtórzyć
kostka jest ori, tylko wpiąłem w nią wyświetlaczmaniekmac pisze:według mnie wariacje są spowodowane albo złym połączeniem z czujnikiem
co do rodzaju czujnika:maniekmac pisze:- albo inny rodzaj czujnika
w tym temacie https://audi80.pl/b4wyswietlacz-temp ... y&start=15
kolega Solskier podaje nr czujnika temp. zewnętrznej: 8D0 820 535
a ja dzisiaj ze swojego odczytałem: 4A0 820 535A - może faktycznie mam wsadzony inny? (na oko wygląda jak trzeba)
pozostaje pytanie: jak jest walnięty ten czujnik to skąd klimatronik sobie bierze temperaturę (kolejny raz sprawdzałem i na wyświetlaczu klimatronika wskazanie temperatury wydaje się OK)?
czyli w środku auta jest czujnik temp. wewnętrznej i dodatkowy temp. zewnętrznej? Czy tylko czujnik temp. wewnętrznej?maniekmac pisze:czujniki wyglądają tak samo ale się różnią rezystancją więc raczej szukaj innego czujnika i ewentualnie sprawdź masę czujnika. Klima ma dodatkowy czujnik temperatury, np w A6 w podsufitce
a co by się stało jakby wypiąć czujnik z wtyczki a do niej wsadzić odpowiedni termistor?
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010, 23:06 przez szoton, łącznie zmieniany 1 raz.
dla pewności (jestem totalnie zielony z elektryki) - jena nóżka termistora do jednej dziurki we wtyczce a druga do drugiej ? i wtedy na wyświetlaczu (jeżeli to wina czujnika) powinna pokazać się dobra temperatura?maniekmac pisze:poszukaj na forum ktoś dopasowywał odpowiedni termistor (z najmniejszą tolerancją błędu) i powinno działać
- maniekmac
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.3 NG
jak przeczytasz ten wątek to coś Ci się powinno rozjaśnić
https://audi80.pl/b4wyswietlacz-temp ... ry&start=0
https://audi80.pl/b4wyswietlacz-temp ... ry&start=0