[80/90 all] Wyświetlacz temperatury pomoc
Witam ponownie.
W końcu wczoraj udało mi się zamontować wyświetlacz temperatury (całe zegary pochodzą z audi 90 dlatego predkość do 260km/h).
Wielkie podziękowania dla klubowicza Solskier.
Poniżej fotka, wyświetla najprawdopodobniej dlatego taką dużą temperaturę bo autko stało na słońcu i czujnik jeszcze nie jest na swoim miejscu.
Pozdrawiam !
W końcu wczoraj udało mi się zamontować wyświetlacz temperatury (całe zegary pochodzą z audi 90 dlatego predkość do 260km/h).
Wielkie podziękowania dla klubowicza Solskier.
Poniżej fotka, wyświetla najprawdopodobniej dlatego taką dużą temperaturę bo autko stało na słońcu i czujnik jeszcze nie jest na swoim miejscu.
Pozdrawiam !
a ja mam sam wyświetlacz i zastanawiam się nad jego założeniem. nie wiem do końca jaki czujnik miałbym wybrać. na allegro znalazłem te
1. http://moto.allegro.pl/item334511817_or ... 0_100.html
2.http://moto.allegro.pl/item338893436_cz ... _audi.html
mam pytanie czy ten drugi mógłby być czy lepiej będzie kupić ten pierwszy?
i jeszcze jedno czy wyświetlacz i czujnik wystarczy żeby to wszystko podłączyć? czy muszę mięć jeszcze ten przewód z wtyczkami do czujnika i wyświetlacza? jeśli tak to gdzie moge takie coś dostać?
1. http://moto.allegro.pl/item334511817_or ... 0_100.html
2.http://moto.allegro.pl/item338893436_cz ... _audi.html
mam pytanie czy ten drugi mógłby być czy lepiej będzie kupić ten pierwszy?
i jeszcze jedno czy wyświetlacz i czujnik wystarczy żeby to wszystko podłączyć? czy muszę mięć jeszcze ten przewód z wtyczkami do czujnika i wyświetlacza? jeśli tak to gdzie moge takie coś dostać?
Pin 1, przewód szary - przewód prędkości - biało-niebieski podpinasz pod:
Kostka niebieska Pin 18 w podłączeniu wskaźników.
Pin 2, przewód żółty - pod przewód brązowo-żółty od czujnika temperatury zewnętrznej. Jeden podpinasz pod mase a drugi do wyswietlacza.
Pin3, przewód zielony - masa - brązowy.
Pin 4, przewód brązowy - zasilanie w napięcie ze ściemniacza podświetlenia szaro-niebieski, podpinasz pod:
Kostka żółta pin 5 w podłączeniu wskaźników
Pin 5, przewód biały - zasilanie w napięcie po stacyjce niebiesko-czarny można z:
Kostka żółta Pin 3 w podłączeniu deski
ta kostka żółta i kostka niebieska to chodzi o te z tyłu licznika? jak się liczy te piny w kostce?
tą masę (pin3) to pod który brązowy się podpina? i jeszcze nie bardzo rozumię gdzie wpiąć ten pin 5. :oops:
Kostka niebieska Pin 18 w podłączeniu wskaźników.
Pin 2, przewód żółty - pod przewód brązowo-żółty od czujnika temperatury zewnętrznej. Jeden podpinasz pod mase a drugi do wyswietlacza.
Pin3, przewód zielony - masa - brązowy.
Pin 4, przewód brązowy - zasilanie w napięcie ze ściemniacza podświetlenia szaro-niebieski, podpinasz pod:
Kostka żółta pin 5 w podłączeniu wskaźników
Pin 5, przewód biały - zasilanie w napięcie po stacyjce niebiesko-czarny można z:
Kostka żółta Pin 3 w podłączeniu deski
ta kostka żółta i kostka niebieska to chodzi o te z tyłu licznika? jak się liczy te piny w kostce?
tą masę (pin3) to pod który brązowy się podpina? i jeszcze nie bardzo rozumię gdzie wpiąć ten pin 5. :oops:
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Dokładnie sa to własnie te kostki, rozbierasz kostke i na kazdej z brzegu opisane sa skreajne piny wtedy liczysz i wiesz który jest który - pozatym nie musisz liczyc bo opisałem równez kolory kabli wiec znajdziesz nawet po kolorze.Kamil 20 pisze:ta kostka żółta i kostka niebieska to chodzi o te z tyłu licznika? jak się liczy te piny w kostce?
Jest to stały plus po zapłonie, i tak samo podłanczasz go do koski żółtej pod pin nr 3. Kolor w kostce kabla niebieski z czarnym paskiem. <ok>Kamil 20 pisze:tą masę (pin3) to pod który brązowy się podpina? i jeszcze nie bardzo rozumię gdzie wpiąć ten pin 5.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A tak spytam z kad wziołeś mase do czujnika? Mam nadizeje ze z kabla a nie z budy, bo jak z budy to bedize oszukiwał, to tak po pierwsze. A po drugie wg ETKA czujnik montuje sie tak jak na foto nr 1, ale polecam sprawdzić tak jak Ci mówielme stojac przed autem mniej wiecej po środku chłodnicy na dole (lekko w prawo) powinien byc plastikowy uchwyt (ucho). Mozesz równiez założyć tak jak u mnie do podłuznicy (tak było mi wygoniej) czujnik pokazuje dobrze bo jest w bardzo podobnym miejscu za kratka jak ori foto nr 2.
czy oryginalne umiejscowienie czujnika temp. w kazdym audi 80 jest zawsze takie same czy to zalezy od silnika????
bo ja mam w NG kurde chlodnice tak z boku, a rysunek ETKI niewiele mi mowi mam oryginalna instalacje i chce wsadzic originalny czujnik w oryginalne miejsce bo kupilem do niego te wszystkie uchwyty, moze ktos pomoc??
gdzie jest oryginalne miejsce na czujnik w audiku??:->
bo ja mam w NG kurde chlodnice tak z boku, a rysunek ETKI niewiele mi mowi mam oryginalna instalacje i chce wsadzic originalny czujnik w oryginalne miejsce bo kupilem do niego te wszystkie uchwyty, moze ktos pomoc??
gdzie jest oryginalne miejsce na czujnik w audiku??:->
Ostatnio zmieniony 04 maja 2008, 22:22 przez xxtomek, łącznie zmieniany 4 razy.
Panowie, moze mi ktos bedzie w stanie pomóc bo mam wyswietlacz i czujnik, ale mam problem z podłączeniem. Po podłączeniu wg. opisu Solskier-a wyswietlacz jedynie jest podswietlany na czerwono, jednak nie wskazuje temperatury. Nie wiem jak to jest ale u mnie po podłączeniu wg. opisu podswietlenie działało jedynie po włączeniu zapłonu. Samo włączenie świateł nie powodowałą włączenia podświetlania termometru. Nie reagował on także na ściemnianie podświetlenia. Czytałem gdzieś, żeby działało musza być podłączone wszystkie przewody a u mnie chyba jest problem z "+" z oswietlenia. Moze mi ktoś pomóc rozwiązać ten problem??
- Solskier
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jelly, Jesli podłaczyłeś wszystko tak jak napisałem to nie ma bata zeby nie działało, z podswietlaniem jest wszystk ok, ma sie podswietlac tylko po zapłonie, sprawdz dobrze czy podłaczyłeś odpowiednio czujik temperatury byc moze dla tego nie wyswietla nic bo jest zle podłaczony sam czujnik. Czy masz podłaczone obydwa plusy? Jedne pod sciemniacz a drugi po zapłonie, i czy mase masz wzieta z kabla a nie z "budy" bo to dosc istotne <ok> :?: