[B4] Montaż bi-xenonów pod H4
bixenon na soczewce jest zrobiony w ten sposób, że :
krótkie sa normalnie ustawione. jest jeszcze tam przesłona o której wspomniał Cinek
lecz ona nie zmienia kątu tylko po prostu sie unosi i odsłania górną część soczewki i w ten sposób światła świecą dalej
dokładnie jest z normalnymi światłami bez soczewki
aha jeśli mamy bixenon to odbłyśnik i światło długie jest nam totalnie zbędne (oczywiście chodzi mi o to miejsce gdzie wcześniej były długie) można wtedy się pokusic o 2 rzeczy jedna to wstawienie drugiej soczewki bixenonowej i jazda na maxa
2 rzecz to ustawienie żarówki tak by świeciła na bok i doświecała nam zakręt czyli bixenony skrętne . Tutaj jest spory problem by zestroić to z kierownicą tak by przy skręcie zapalała się żarówka.
ja u siebie wsadziłem Bixenon ale ze zmianą soczewki , tamte małe moge komuś odsprzedać ;p
nic się nie grzeje odbłyśniki nie ulegają zniszczeniu
jasnośc w porównaniu do zwykłych H1/ H4 to jak niebo a ziemia
polecam taką operację
tylko róbcie to ze sprzętem z górnej półki a nie po taniości
krótkie sa normalnie ustawione. jest jeszcze tam przesłona o której wspomniał Cinek
lecz ona nie zmienia kątu tylko po prostu sie unosi i odsłania górną część soczewki i w ten sposób światła świecą dalej
dokładnie jest z normalnymi światłami bez soczewki
aha jeśli mamy bixenon to odbłyśnik i światło długie jest nam totalnie zbędne (oczywiście chodzi mi o to miejsce gdzie wcześniej były długie) można wtedy się pokusic o 2 rzeczy jedna to wstawienie drugiej soczewki bixenonowej i jazda na maxa
2 rzecz to ustawienie żarówki tak by świeciła na bok i doświecała nam zakręt czyli bixenony skrętne . Tutaj jest spory problem by zestroić to z kierownicą tak by przy skręcie zapalała się żarówka.
ja u siebie wsadziłem Bixenon ale ze zmianą soczewki , tamte małe moge komuś odsprzedać ;p
nic się nie grzeje odbłyśniki nie ulegają zniszczeniu
jasnośc w porównaniu do zwykłych H1/ H4 to jak niebo a ziemia
polecam taką operację
tylko róbcie to ze sprzętem z górnej półki a nie po taniości
tak wstawiłem większą a co za tym idzie trzeba było troszkę nadciąć odbłyśnik to logiczne
porównywałem ale zrobiłem to bez xenonu i z bixenonem i jest naprawdę nie do porównania
co do tej soczewki to po prostu tam by się nie zmieściła przesłona więc zamontowałem wiąkszą soczewkę już z przesłoną ,żelowe przetwornice i żarówki D2S Philipsa
co do ceny tych soczewek to się jakos dogadamy nie bedę zdzierał z Ciebie <ok>
porównywałem ale zrobiłem to bez xenonu i z bixenonem i jest naprawdę nie do porównania
co do tej soczewki to po prostu tam by się nie zmieściła przesłona więc zamontowałem wiąkszą soczewkę już z przesłoną ,żelowe przetwornice i żarówki D2S Philipsa
co do ceny tych soczewek to się jakos dogadamy nie bedę zdzierał z Ciebie <ok>
wcale nei jest lepszy efekt wręcz przeciwnie
to światło powinno być skupione i w oddali się rozpraszać tak jak masz w soczewce
co jest lepsze
wg mnie zrobienie tego tak jak ja zrobiłem
masz ori (prawie ;p) i glina się nawet nie czepia
możesz iść łatwiejszą droga i ze zwykłej zespolonej zribić bienon montując soczewkę
ale żeby samemu nie rezać możesz sam odbłyśnik kupić i go przerobić pod większą soczewkę potem tylko jeszce albo polerka szkła albo kupno juz pod soczewkę
więc tak czy siak dochodzisz do tego że masz soczewkę /xenon/bixenon ( co sobie zażyczysz) i szkło polerowane albo w całości albo tylko takie okienko
żeby się nie bawić w takie rzeczy możesz kupić lampy zespolone soczewkowe i podmienić tylko soczewki montując bixenon jeśli sam xenon chcesz to nie musisz wymieniać samej soczewicy tylko dołożyć żarówki przetwornice i będzie gitara
sory za troszkę chaotyczne pismo ale jestem po kilku lampkach winka
to światło powinno być skupione i w oddali się rozpraszać tak jak masz w soczewce
co jest lepsze
wg mnie zrobienie tego tak jak ja zrobiłem
masz ori (prawie ;p) i glina się nawet nie czepia
możesz iść łatwiejszą droga i ze zwykłej zespolonej zribić bienon montując soczewkę
ale żeby samemu nie rezać możesz sam odbłyśnik kupić i go przerobić pod większą soczewkę potem tylko jeszce albo polerka szkła albo kupno juz pod soczewkę
więc tak czy siak dochodzisz do tego że masz soczewkę /xenon/bixenon ( co sobie zażyczysz) i szkło polerowane albo w całości albo tylko takie okienko
żeby się nie bawić w takie rzeczy możesz kupić lampy zespolone soczewkowe i podmienić tylko soczewki montując bixenon jeśli sam xenon chcesz to nie musisz wymieniać samej soczewicy tylko dołożyć żarówki przetwornice i będzie gitara
sory za troszkę chaotyczne pismo ale jestem po kilku lampkach winka
ja mam soczewki w b4 i spobuje chyba wsadzic bixenonowe soczewki tak jak DRED. tylko jak z podlaczneiem tego. wize ze zazwyczaj ta przyslona ma 2 kabelki, czasem 3.
Jesli ma 2 to jest to + i - 12v od swiatel dlugich ? jak ma sygnal to przyslona jest w gorze a jak sie nie ma prondu to jest przyslonieta ?
Jesli ma 2 to jest to + i - 12v od swiatel dlugich ? jak ma sygnal to przyslona jest w gorze a jak sie nie ma prondu to jest przyslonieta ?
a da sie samemu soczewki zrobic i co do tego jest potrzebne?? w mojej niuni sa normalne lampy czy da sie to wnich zrobic czy musze zaopatrzyc sie w zespolone?? DRED, twoj opisik wyzej jest troche dlamnie niezrozumialy :cry: wiec rosil bym o opis bardziej opisowy bo nigdy z czyms takim do czynienia niemialem a na orginalne soczewki z b4 mnie niestac
do zwykłych lamp też da rade wsadzić zarówno soczewkę , a jak da rade soczewkę to xenon a jak xenon to i bixenon tylko trzeba się do tego odpowiedni ozabrać
mając zwykłe lampy będziesz potrzebował:
1 spolerowanego szkła reflektora by snop światła z soczewki nie był rozproszony
2 samej soczewki
3 będziesz musiał przerobić odbłyśnik tak by zamontować tę soczewkę więc tutaj niestety nie obędzie się bez cięcia i klejenia
potem to tylko odpowiednio ustawić pod dobrymi kątami i będziesz miał soczewki w lampach niezespolonych
ale imho zespolone dużo ładniej wygladają i wtedy nie masz problemu ze światłami pozycyjnymi qre w zwykłych lampach są razem z światłami krótkimi. Jeżeli je tam zostawisz to będzie paskudnie to wygladało , więc musisz je sobie przenieść tam gdzie są albo długie ( też kiepska opcja) albo do kierunków.
jak już będziesz miał soczewki to xenon nie problem zrobić z tego więc życze udanych rezań w razie czego piszccie a w miare swoich skromnych możliwości postaram się pomóc
mam nadzieje że troszkę Ci rozjaśniłem swoją poprzednią zawiłą odpowiedź
2 samej soczewki
3 będziesz musiał przerobić odbłyśnik tak by zamontować tę soczewkę więc tutaj niestety nie obędzie się bez cięcia i klejenia
potem to tylko odpowiednio ustawić pod dobrymi kątami i będziesz miał soczewki w lampach niezespolonych
ale imho zespolone dużo ładniej wygladają i wtedy nie masz problemu ze światłami pozycyjnymi qre w zwykłych lampach są razem z światłami krótkimi. Jeżeli je tam zostawisz to będzie paskudnie to wygladało , więc musisz je sobie przenieść tam gdzie są albo długie ( też kiepska opcja) albo do kierunków.
jak już będziesz miał soczewki to xenon nie problem zrobić z tego więc życze udanych rezań w razie czego piszccie a w miare swoich skromnych możliwości postaram się pomóc
Widze Dred że rodzą się nam nowi Rezacze Jak dobrze pamiętam to Heveliusz do Vki wrzucał własnie BI w miejsce zwykłych odbłyśnikow? Nie robił przypadkiem Fotostory? Może troszkę rozjaśniłoby sprawę. Wiadomo..zdjęcia dużo dająDRED pisze:do zwykłych lamp też da rade wsadzić zarówno soczewkę , a jak da rade soczewkę to xenon a jak xenon to i bixenon tylko trzeba się do tego odpowiedni ozabrać
2 samej soczewki
EDIT..juz sobie przypomnialem że na Rezaczach są zdjęcia :mrgreen: Jakby ktoś chciał to zapraszam REZACZE>warsztat
dzieki DRED, teraz bardziej zrozumialem bede sie musial zastanowic co zrobic z postojowkami a jak nic niewymysle to bede musial sie rozejzec za zespolonymi (wie ktos ile takie kosztuja bo na alegro znalazlem tylko do b3) i wtedy bede musial migacze i chalogeny w zdezak wmatowac a najpierw zrobic skok na bank 8-) :evil: atk pozatym jak sie orientuje to w swiatlach zespolonych sa 3 zarowki a jak DRED, usiebie zamontowales bi-xenon to co z orginalnymi swiatlami drogowymi??
Dosiego roku i zeby niunie dobrze sie spisywaly i coraz ladniejsze byly choc i tak sa piekne
Dosiego roku i zeby niunie dobrze sie spisywaly i coraz ladniejsze byly choc i tak sa piekne
Robił to w swoim V8zgredek27 pisze:Jak dobrze pamiętam to Heveliusz do Vki wrzucał własnie BI w miejsce zwykłych odbłyśnikow? Nie robił przypadkiem Fotostory?
Xenon w reflektorach soczewkowych bez wymiany soczewki z żarówką H1 na przykładzie B4
Xenon z wymianą soczewki z żarówką H1 na przykładzie C4/A6
montaż Bi Xenonu w Audi A8
montaż Bixenonu w A4
to chyba wystarczy z takich fotostory
aha jeszcze opis montażu Bi w B4 ale bez zdjęć bo nieaktualne
A teraz dokładnie jak to było:
1. na allegro wyszukałem odpowiedni zestaw bi-xenonowy.
2. rozebrałem reflektory żeby dostać się do orginalnych soczewek
3. wziąłem zakupione wkłady bi-xenonowe.
4. ponieważ wkład bi-xenonowy niewiele różni się długością od soczewki
5. więc starłem się tak zrobić, żeby całość zmieściła się w orginalnej obudowie reflektora. Ponieważ orginalna soczewka była tak zamocowana, że nie dotykała ramką soczewki do lustra lampy, więc stwierdziłem, że pozwolę aby bi-xenon oparł się o lustro lampy. Jednak ponieważ bi-xenon ma większą średnicę soczewki więc, żeby wykorzystać ją w pełni to zdecydowałem się powiększyć otwór w lustrze. Powiększałem ten otwór do momentu aż metalowa ramka soczewki bi-xenonowej oparła się na lustrze reflektora. Otwór powiększałem w taki sposób, żeby wewnętrzna krawędź otworu była skośna jak soczewka - dzięki temu jest lepiej (moim zdaniem). Po przymiarce bi-xenona do lustra reflektora pozostało tylko dorobić blaszki mocujące.
6. po dorobieniu blaszek miałem już bi-xenon zamocowany do lustra.
7. przymierzyłem to do obudowy i okazało się, że czwarte mocowanie bi-xenona wadzi o jedną ze ścianek - obciąłem je i po roblemie (i tak nie używane).
8. z przodu zamontowany bi-xenon wygląda tak.
9. teraz wziąłem się za kabelki. Postanowiłem wszystkie przeróbki zrobić w reflektorze (żeby pozostawić orginalne przyłącza w samochodzie). Nie obcinałem orginalnych końcówek, ale wlutowałem się przed nimi. Zasilanie przetwornicy jest wzięte z zasilania żarówki światła mijania, a zasilanie cewki elektromagnesu przysłony z zasilania żarówki świateł drogowych.
10. po zlutowaniu kabelków złożyłem lampę. W czasie składania ustawiłem lustro reflektora tak, żeby mieć możliwość ręcznego podniesienia go w czasie ustawiania świateł (trzeba zwrócić uwagę, żeby cewka elektromagnesu była uniesiona nad dolną częścią obudowy reflektora). Następnie założyłem wtyczkę żarnika i przymierzyłem pokrywkę. Wystarczyło teraz wyciąć w dolnej części pokrywki otwór na kabel wysokiego napięcia i kabelki do zasilania przetwornicy.
11. i reflektory przerobione.
12. jedyna widoczna z zewnątrz zmiana to średnica oprawki soczewki (na rysunku trochę schodkowa, ale to wina zoomu painta).
13. za radą rezaczy zmieniłem bezpieczniki nr 10 i 11 na 15A.
Po założeniu do autka - jasność porażająca.
Jeszcze muszę tylko zapewnić stałe zasilanie przetwornicy przy zapalaniu światła drogowego. Mam dwa pomysły:
1. zrobię zwarcie w przełączniku kierownicy pomiędzy stykami 56 i 56b.
2. styk 56 będzie załączał przekaźnik, który zewrze 56b z X.
Zrobiłem wersję z przekaźnikiem. Przekaźnik umieściłem tuż przy złączu (w dolnej osłonie kierownicy). Kupiłem przekaźnik na 30A (suma bezpieczników 10 i 11) i gniazdo z wsuwkami. Problem był z elastycznym kabelkiem o przekroju 2,5 mm2, ale istatecznie użyłem 4x0,75 mm2). Dlaczego taki gruby? Ponieważ takie kable dochodzą do styków 'X' i '56b'. Styki zwierne przekaźnika podłączyłem tak, że do '30' przekaźnika podłączyłem (wlutowałem się) styk 'X' z wtyczki przełącznika świateł a do '87' przekaźnika podłączyłem (wlutowałem się) styk '56b' z wtyczki przełącznika świateł. Zasilanie cewki przekaźnika podłączyłem ze styku '56' wtyczki przełącznika świateł - ale wlutować się nie było do czego ponieważ ten styk jest stosowany wyłącznie w samochodach produkowanych na rynek Włoski, więc zrobiłem małą rzeźbę - przeplot odizolowanego kabelka przez otwór wtyczki i po kłopocie. Okazało się natomiast, że brakuje mi masy dla przekaźnika i musiałem odkręcić półkę nad nogami kierowcy, żeby doprowadzić kabelek i przykręcić do masy.
Układ działa znakomicie. Skutkiem ubocznym takich połączeń jest fakt, że po zapaleniu silnika, włączeniu świateł i chęci wyłączenia świateł (przełącznikiem przy kierownicy) światła świecą dalej . Po prostu następuje samo podtrzymanie napięcia na cewce przekaźnika (X+56b+56). Żeby zgasić światła trzeba wyłączyć silnik lub prubować włączyć długie (wtedy rozłącza się styk 56b z 56). Ale dzięki takiemu stanowi rzeczy dwukrotnie zmniejszam częstość iskrzenia w przełączniku świateł (dłużej sobie pożyje) ponieważ w czasie wyłączania świateł obwód jest rozwierany przez przekaźnik.
kilka fotostory powinno coś rozjaśnić
co do moich fotek to są one tutajCINEK pisze:DRED wrzucilbys fotke swoich obecnych lamp od zewnatrz
moje zdjęcia lamp z zewnątrz
poczekaj troszkę bo bardzo możliwe , że będą za jakieś 650 PLN w fajnym stanie zespolone lampkiCzapa pisze:bede musial sie rozejzec za zespolonymi (wie ktos ile takie kosztuja bo na alegro znalazlem tylko do b3)
więc chwila cierpliwości
ps jeszce jakieś pytania ??