[audi 80 B4 1.9 tdi 1Z] grzeje się silnik
Podepne sie pod temat. Do ok 22st na dworze moge dawać w palnik ile wlezie i temperatura ciągle ok 90 - troszkę ponad. Do roboty mam 20km autostradą wiec raz sprawdziłem tak.. rano przy 19st na dworze cała trasa 180km/h i osiągnął 95st. Podczas powrotu upał 30st pokazał term. w aucie wiec tak samo ogień i znowu 180/h ale w momencie wskazówka poszła na 100st. i nawet zaczeła przekraczać lekko. Pompe wody dopiero co wymieniłem to pomyślałem ze chłodnica zakamieniona i juz miałem kupić ale podpiołem do VAGa i sie okazało, ze jak wskazówka pokazuje ok 87st to na kompie było 77st. jak pokazało 90st w aucie to VAG wyczytał 83st. Dalej nie czekałem bo mi się nie chciało. Jednak przy normalnej jezdzie pokazuje na oko 92st. wiec w rzeczywistości bedzie na pewno ok w granicach 90. A że podczas gonienia dochodzi do 100 to sie nie dziwie bo to nie rajdówka i wtedy przypuszczam że ma te 95 czy 97st. a te temperatury dla silnika nie sa niczym dziwnym skoro drugi bieg wenta odpala sie dopiero przy 103st. Wiec po prostu dupiato pokazuje zegar i tyle w temacie. Cza na to po prostu brac poprawke i tyle.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ode mnie jeszcze jedna uwaga.ostatnio zmieniłem termostat i czujnik temperatury.wszytko się unormowało tzn temperatura jest taka jak powinna,wiatraki włączają się przy 95 stopniach ale zauważyłem że ciągle jest temperatura 92 stopnie.wziąłem kompresor i przedmuchałem porządnie chłodnice i od tego zabiegu temperatura stoi przy 88 stopniach...
Ja temperature mam teraz przy normalnej jezdzie 92 stopnie wydaje mi sie ze za duza , ogolnie znalazłem przyczyne grzania sie mi zetorka to była chłodnica ale przedtem temp miałem przed 90 st. sprawdzałem 3 termostaty behr thomson ten był org w tym samochodzie, kupiłem wahlera i jeszcze jakis zamiennik i behr otwiera sie najszybciej pare stopni szybciej tak sprawdzałem gotujac wode w domu mysle ze to wina tych innych termostatów ze mam taka wysoka temp musze gdzies kupic termostat z behr ...chyba ze ktos wie czemu mam wyzsza temp niz przedtem ??
ogolnie jest tak ze wentylator mi sie załancze przy 100st. a ta temp. 92 mnie denerwuje bo jezdzac po miejscu czy trasa na chwile stane tak okolo 5-10minut na switałach gdzies odrazu mam 100 st na liczniku ......a kiedys wogole mi temp . nie swirowała stał caly czas w tym samym miejscu a teraz lekka gora i juz idzie w gore temp.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
to możliwe że czujnik temperatury świruje jak wentylator ci się załącza przy 100 stopniach.oczywiście może to też być wina czujnika w chłodnicy ale zaczął bym od czujnika temperatury który podaje temperaturę na zegary...termostaty wahlera są moim zdaniem bardzo dobre,nigdy z nimi nie miałem problemu...