[1.9TDI 1Z] Jaki olej do TDIka.
ja również polecam ten olej od prawie 4lat zalewam go do moich samochodów i obecny zetorek jeździ na nim.OGr pisze:Osobiście do Pompowtryskiwaczy używam oleju Petro-Canady 5W-40:
http://sklep.variant.pl/?c=mdSklep-cmPr ... 9859-12481
i bardzo dobrze się spisuje. Specyfikacja taka jak Motula, tylko mało rozreklamowany w PL.
powiem tak 5 litrów tej petro-canady bez problemu można kupić w cenie 140-150zł i to prawda że u nas go nie rozlewają maja rozlewnie w kanadzie i holandii.
ja jezdze swoim TD na mobil [1] 5w50, po remoncie docieralem spokojnie przez 3-4 tys na minerale 15w40... Smialo mozesz tak zrobic <ok>matt1988 pisze:można tak z minerału na syntetyk?mrozoo pisze:na dotarcie jakis mineral np. mobil 15w40, a po 3 - 4 tysiacach , full syntetyk mobil [1] 5w50, petro canada 5w40, motul 5w40 <ok>
Ja nad syntetykiem się wogóle nie zastanawiałem jeździ ktoś takim klekotem za syntetyku
"Tdi ktory nie toleruje full syntetyka, nie jest wart zadnych pieniedzy" .... Zlewaj tego minerala i zalej chociaz jakiegos dobrego pol syntetyka, zrobisz dobrze dla turbiny i zwlaszcza dla silnika przy tych temperaturach.....
Ostatnio zmieniony 21 paź 2009, 19:04 przez mrozoo, łącznie zmieniany 1 raz.
tylko pogratulować czystej głupoty, do 110KM to się powinno zalewać syntetyk i to z wysokiej półki a w ostateczności można zalać półsynetykiem i to nie byle jakim :!: a kolega to przejechał te 30tys. bez wymiany :?: :shock: mam nadzieję że nietom82 pisze:doradzcie mi mam TDI 110km zalałem go minerałem przejechałem na nim 30tyś.a czy teraz mogę zmienić na półsyntetyk przy przebiegu silnika 210tyś.
zanim cokolwiek zalejesz do tego silnika to należy wypłukać z niego wszystkie syfy co zostawił mineralny bo inaczej jak ruszy się to wszystko od związków płuczących zawartych w lepszym oleju i jak wystygnie silnik to może dojść nawet do zatkania cienkich kanałów olejowych co może wiadomo czym się zakończyć (chociaż wcale tak nie musi być)
ja mam ponad 320tys. i już czeka na wlanie EDGE 5W-40