[80 1.9 TDI 1Z] ubywajacy pasek rozrzadu;(
nie chodzi mi o nią, tylko o te do rolki napinającej i odwracającejtrepek pisze:Śrubę od wałka możesz dać starą.
co do tego pozostawię to bez komentarza, jeśli by mi przeglądarka nie podkreślała ortografów to mieli byście niezły ubaw czytając moje posty :mrgreen:trepek pisze:Ciężko się czyta Twoje wypowiedzi, interpunkcji zero...
jak masz młotek to nie, lepiej podłożyć np. płaski klucz między osłonę a koło i wtedy uderzyć to nie będzie trzeba osłony prostowaćvitja07 pisze:nie cieknie a co ciężko jest zdjąć to koło z wałka
ja nowego nie miałem i założyłem stary i na szczęście nic nie cieknie ale lepiej dać nowy bo w razie czego po co drugi raz rozbieraćvitja07 pisze:raczej trzeba nowy uszczelniacz założyć, tym bardziej ze zmienię oliwę z minerala na półsyntetyk
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
ścierający się pasek rozrządu
witam
mój problem jest podobny ,mianowicie po zakupie autka ( AUDI 80 b4 1,9 tdi 1z ,awant ) ,okazało sięze sciaga mi pasek w stronę obudowy i go ściera ,kolega wymienił mi kompletny rozrząd i po przejechaniu 2000 okazało się ,że pasek dalej sie sciera ,wymieniliśmy szpilkę od napinacza na nowa ,sprawdzili luz na pompie ( luzu nie ma ) i dalej go ściaga .
Kolega podczas zapalonego silnika prubował nasunąc go na swoje miejsce ,ale on automatycznie powraca ,aż krawędz paska wychodzi na kant rolki napinajecej ,daliśmy delikatną podkładkę pod pompe i to samo .
Ewidentnie schodzi z pompy .
Koledzy co z tym można zrobić i gdzie szukac przyczyny
mój problem jest podobny ,mianowicie po zakupie autka ( AUDI 80 b4 1,9 tdi 1z ,awant ) ,okazało sięze sciaga mi pasek w stronę obudowy i go ściera ,kolega wymienił mi kompletny rozrząd i po przejechaniu 2000 okazało się ,że pasek dalej sie sciera ,wymieniliśmy szpilkę od napinacza na nowa ,sprawdzili luz na pompie ( luzu nie ma ) i dalej go ściaga .
Kolega podczas zapalonego silnika prubował nasunąc go na swoje miejsce ,ale on automatycznie powraca ,aż krawędz paska wychodzi na kant rolki napinajecej ,daliśmy delikatną podkładkę pod pompe i to samo .
Ewidentnie schodzi z pompy .
Koledzy co z tym można zrobić i gdzie szukac przyczyny
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Skoro wymieniona szpilka napinacza i sam napinacz ,wałek na pompie nie ma zbyt dużego luzu ,koła proste ,nie biją na boki ,to sprawcą może być zbyt duzy luz koło pasowego wałka pośredniego (to kolo pod pompą wtryskową , po którym pasek rozrzadu chodzi gładką stroną ),a dokładniej to na jego łożyskowaniu które jest raczej niedostępne bez rozbierania silnika ....albo winne jest dolne małe kolo rozrzadu "gibające "się mocno na boki ,ale wtedy raczej fiksował by kąt wtryskutomlo1973 pisze:pasek dalej sie sciera
Ostatnio zmieniony 27 lis 2014, 21:28 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzisiaj go rozpinaliśmy dziwne to ze wygląda tak jakby z pompy schodził albo taki złudzenie
[ Dodano: 2014-11-27, 22:22 ]
Jeszcze jest tak ze jak silnik pracuje to kola wszystkie na oko idą bez żadnych bić itp a pasek od str silnika co nie jest wytarty leci tak jakby w jednym miejscu był krzywy miał taki brzuch na długości 5-10 cm
[ Dodano: 2014-11-27, 22:22 ]
Jeszcze jest tak ze jak silnik pracuje to kola wszystkie na oko idą bez żadnych bić itp a pasek od str silnika co nie jest wytarty leci tak jakby w jednym miejscu był krzywy miał taki brzuch na długości 5-10 cm
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Ale coś tam jest na tym "brzuchu " fizycznie ? w sensie coś czuć pod palcami ? bo jak coś sie jakimś cudem przykleiło do paska ,to takie cuda jak ''spychanie '' go z kół ,może mieć miejscebozmek pisze:Jeszcze jest tak ze jak silnik pracuje to kola wszystkie na oko idą bez żadnych bić itp a pasek od str silnika co nie jest wytarty leci tak jakby w jednym miejscu był krzywy miał taki brzuch na długości 5-10 cm