Ad 1)
Można wykorzystać stare śruby ale istnieje ryzyko zerwania jak śruby przeciągnięte są. Dokupić też można.
Ad 2)
Bzdura. Producent zabrania odkręcania śruby od wału podczas wymiany rozrządu.
Ad 3)
Różnie. Może ktoś i za 100zł ale pewnie 300-400zł.
[80 1.9 TDI 1Z] ubywajacy pasek rozrzadu;(
Witam, taka mała przestroga na moim przykładzie. Od razu po kupieniu mojego 1z dałem wymienić rozrząd. Znajomy mechanik, można powiedzieć, że kumpel wymienił cały rozrząd bez pompy wody, bo mówił, że jeszcze dobra. Do dzisiaj mam przejechane ok 20 tyś, więc 1/3 ile się na pasku robi. Ostatnio dałem do innego mechanika na wymianę króciec płynu, co by na przeglądzie diagnoście na głowę nie kapało. Po godzinie dostałem tel i zdjęcie, że przy wymianie króćca zauważył czarne "flafory". Po odczytaniu mmsa prawie spadłem z krzesła.
W każdej chwili mógł trzasnąć. I jak tu dać komuś samochód do zrobienia.
W każdej chwili mógł trzasnąć. I jak tu dać komuś samochód do zrobienia.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Nie siej zamętu i nie wymyślaj fantastycznych teori :roll: Kazdy kto choć trochę ma pojęcie o tym, jak jest napędzana pompa wody w tym silniku ,wie że pompa wody nie ma i mieć nie moze kompletnie żadnego wpływu na to co dzieje się z paskiem rozrzadu.Jak już szukać przyczyny ,to tukavasir pisze: taka mała przestroga na moim przykładzie. Od razu po kupieniu mojego 1z dałem wymienić rozrząd. Znajomy mechanik, można powiedzieć, że kumpel wymienił cały rozrząd bez pompy wody, bo mówił, że jeszcze dobra.
i mowa tu o pompie wtryskowej...choć to nie musi być wcale z powodu luzu na wałku pompy...równie prawdopodobne jest złe prowadzenie paska przez uszkodzony ,czy niesprawny napinaczmasz luz na pompie albo na wałku pośrednim i Ci pasek zjeżdża na napinaczke i go ścina.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Panowie w grudniu mija 5 lat kiedy wymieniałem rozrząd. W tym czasie zrobiłem na nim tylko 30 tys km także połowę zalecanego przebiegu. Zastanawiam się teraz czy wymieniać rozrząd pod koniec tego roku czyli po 5 latach czy można ten 5 letni okres wydłużyć. Rożne źródła podają inne informację. W jednych pisze co 5 lat w innych co 6 lat.
Druga sprawa to czy jest sens skrócić okres między wymianami jeśli pasek był przez te 5 lat 3 razy luzowany w związku z innymi naprawami?
Druga sprawa to czy jest sens skrócić okres między wymianami jeśli pasek był przez te 5 lat 3 razy luzowany w związku z innymi naprawami?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z