Z tym się jednak całkowicie zgodzę.Na zużyty silnik nawet gęsty olej to rada na króciutko. Bardzo króciutko.
[ABC] jaki olej silnikowy?
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
Chłopaki w przyszłym tygodniu prowadzę auto do mechanika bo mam gdzieś porządny wyciek i również nie mam pojęcia jaki olej był wlany bo auto posiadam od kilku miesięcy.
Mam ponad 260000 przebiegu i Lpg-jaki najlepiej wlać i o jakich parametrach :?:
Mechanior mi wymieni jakieś uszczelki itp ale nie chcę żeby zalał go pierwszym lepszym aby znowu nie ciekło
Myślałem nad mineralnym ale jak on nie jest dla 2.6 to i dla 2.8 pewnie nie polecacie.
Ten mechanik to audimaniak i robi tylko audi i vw sam ma 2 sztuki(s6 i 80)ale nie wiem czy mogę mu zaufać w kwestii oleju
co radzicie?
Mam ponad 260000 przebiegu i Lpg-jaki najlepiej wlać i o jakich parametrach :?:
Mechanior mi wymieni jakieś uszczelki itp ale nie chcę żeby zalał go pierwszym lepszym aby znowu nie ciekło
Myślałem nad mineralnym ale jak on nie jest dla 2.6 to i dla 2.8 pewnie nie polecacie.
Ten mechanik to audimaniak i robi tylko audi i vw sam ma 2 sztuki(s6 i 80)ale nie wiem czy mogę mu zaufać w kwestii oleju
co radzicie?
-
- Forum Audi 80
Kolego moje B4 ma 268000km (dużo ale przebieg pewny) i ostatnie 18000 przejechało na LPG , wymieniłem w silniku uszczelniacze zaworów i uszczelki pokrywy zaworów, zalany jest olejem Mobile 1 Super S -półsyntetyk teraz co najważniejsze pragnienie mojej V6 na olej prawie znikomy może jakieś 0,2l na 10000
Wiec nie lej czasem minerału mysle że te silniki są przystosowane do półsyntetyku, a na pewno nie są az tak wysilone żeby obowiązkowo lac najlesze syntetyki
Wiec nie lej czasem minerału mysle że te silniki są przystosowane do półsyntetyku, a na pewno nie są az tak wysilone żeby obowiązkowo lac najlesze syntetyki
Ja, choć mam B2 Coupe 1.8DS o przebiegu 217tys., cały czas jeżdżę na oleju półsyntetycznym Valvoline Dura Blend oraz używam tzw. płukanki silnika. Wszystko jest w jak najlepszym porządku, oleju nie bierze i co dziwne po przejechaniu 1600km po wymianie oleju on nadal jest czysty jakby był przed chwilą wymieniany.
- kamil-1507
- Forum Audi 80
Polecam półsyntetyk CASTROL Magnatec 10W-40. Świetny olej, super zdaje egzamin
- Darek 80b3
- Forum Audi 80
- siwusek216
- Forum Audi 80