[AAH] Obroty silnika - skracany dolot
- kamilus107
- Forum Audi 80
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Tak wygląda wnętrze mojej obudowy filtra.
Co prawda, jest tam dodatkowy otwór, ale jest on zaślepiony.
A tak to wygląda z zewnątrz.
Tak się zastanawiam, czy przypadkiem we wcześniejszych wersjach, ten drugi otwór nie służył przypadkiem, do doprowadzenia ciepłego powietrza do filtra,, z nad kolektora wydechowego :roll:
arezyy , sprawdź proszę, gdzie idzie u Ciebie ta rura od drugiego stożka.
Aha, jeżeli już o obrotach mowa, to pozwólcie, że jako świeży użytkownik AAH o coś zapytam. Po odpaleniu zimnego silnika, wolne obroty mam na poziomie 1200 . Po paru sekundach coś jakby się otwierało (może to właśnie ten krótki dolot), słychać taki odgłos wzmożonego zasysania powietrza i obroty wskakują na 1400. Trwa to kilkanaście sekund, po czym wszystko cichnie i obroty spadają poniżej 1000. Coś jest nie tak, czy te silniki tak mają, a jeżeli to typowe, to dlaczego sie tak dzieje? Wiecie może coś na ten temat?
Co prawda, jest tam dodatkowy otwór, ale jest on zaślepiony.
A tak to wygląda z zewnątrz.
Tak się zastanawiam, czy przypadkiem we wcześniejszych wersjach, ten drugi otwór nie służył przypadkiem, do doprowadzenia ciepłego powietrza do filtra,, z nad kolektora wydechowego :roll:
arezyy , sprawdź proszę, gdzie idzie u Ciebie ta rura od drugiego stożka.
Aha, jeżeli już o obrotach mowa, to pozwólcie, że jako świeży użytkownik AAH o coś zapytam. Po odpaleniu zimnego silnika, wolne obroty mam na poziomie 1200 . Po paru sekundach coś jakby się otwierało (może to właśnie ten krótki dolot), słychać taki odgłos wzmożonego zasysania powietrza i obroty wskakują na 1400. Trwa to kilkanaście sekund, po czym wszystko cichnie i obroty spadają poniżej 1000. Coś jest nie tak, czy te silniki tak mają, a jeżeli to typowe, to dlaczego sie tak dzieje? Wiecie może coś na ten temat?
- kamilus107
- Forum Audi 80
YAMATO pisze:skracanie dolotu nastepuje w kolektorze ssącym
za kolektorem jest takowa gruszka z dzwignią ktora po 4200 obr. owinna przełączyć klapki w danym kolektorze i dostajemy lekkiego kopa
trzeba sprawdzić podłączenie wężyków podciśnieniowych
dwa lata temu robiłem to u siebie no isię udało ale już nie pamiętam jak
YAMATO masz rację wczoraj sprawdzałem i u mnie ta gruszka nie działa a wężyki są podłączone, a jak otwarłem te klapki to powyżej 4000 obr. dostał takiego kopa że myślałem że mnie z siedzeniem wyrwie. Mam tylko pytanko czy coś się stanie jak bym jeździł na skróconym dolocie, oczywiście do czasu aż dorwę nową gruszkę bo wrażenia z jazdy są niesamowite. I wielkie dzięki dla Ciebie i innych kolegów z forum za pomoc
Przy filtrze paliwa są dwa elektrozaworki - wtyczki do nich pasują zamiennie - może ktoś tutaj pomylił?
Zasada jest taka - podciśnienie brane z kolektora ssącego biegnie do elektrozaworu pod przepływomierzem, dalej za elektrozaworkiem jest trójnik, z którego jedna część biegnie do akumulatora podciśnienia (piłka golfowa ) a druga do siłownika od skracania kolektora.
Zasada jest taka - podciśnienie brane z kolektora ssącego biegnie do elektrozaworu pod przepływomierzem, dalej za elektrozaworkiem jest trójnik, z którego jedna część biegnie do akumulatora podciśnienia (piłka golfowa ) a druga do siłownika od skracania kolektora.
sprawdzic jest prosto sciagasz to oslone z napisem v6 odpalasz niunie dodaje ktos gazu tak powyrzej 4 tys obrotow i patrzysz np przepustnice z góry jak sie tam jest taka okragla czarna poduszka do krórej podlaczony jest wezyk podcisnieniowy i ja powinno zassac na chwile i powrócic do pozycji wyjsciowej jesli nie dziala to pociagni to reka zobaczysz roznice. (mozesz miec jeszcze drugie takie cos z podcisnieniem jesli masz tempomat ale on steruje przepustnica jwsli go nie masz to masz tylko jedana wiec sie nie pomylisz a 2.6 tez mialy skracany dolot bo mi sie wydaje ze nie ale moge sie mylic ??? pozdrawiam <lol>