[80 B4] Filtr Kabinowy
-
- Forum Audi 80
filtr kabinowy
ja też wymieniałem filt kabinowy B4 Avant 1994r i też oprócz obudowy podszybia nie jest niczym osłonięty. Do "Doc" ta rurka pod filtrem to odpowietrzenie (odprowadzenie oparów) z akumulatora. Powinna dochodzić do obudowy Aku i przechodzić kolankiem plastikowym przez metalową ściankę. Z drugiej strony ścianki powinien być również wężyk który wchodzi w specjalny otwór przy pokrywie u góry aku. Wówczas podczas ładowania aku i zmian temp. opary z aku są odprowadzane na zewnątrz.Nie każdy akumulator ma taki otwór. Pozdro.
W mojej B4 z 93r. z czerwca fitr przeciwpyłkowy tak jak niektórzy tu pisali zamocowany jest na stałe w plastikowej osłonie (ponoć nierozbieralna), z tego co sie dowiedziałem w sklepie ten bez tej osłony plastikowej jest mniejszy więc to całkiem dwa róźne rozwiązania, ten w plastikowej osłonie kosztuje ok. 60 zł, a tak poza tym fachowcy z AUDI napewno nie pomylili się lub nie dopatrzyli że on tam może być zagrzożony przez wpłynięcie wody, wystarczy miec odpowiednią ilość silikonu na rynience wzdłuż szyby do której przychodzi górna osłona z plastikowymi wkrętami ( przecież po drugiej stronie jest skrzynka bezpieczników i też nie jest zabezpieczona jakoś specjalnie przed wodą) i odpowiednio ją zamocować, woda nie powinna sie dostać, u mnie jest sucho!!
Pozdrawiam wszystkich 8-)
Pozdrawiam wszystkich 8-)
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Sprawdz to dokladnie, daj nam foto bo nie sądze aby tak bylo.maverick pisze:W mojej B4 z 93r. z czerwca fitr przeciwpyłkowy tak jak niektórzy tu pisali zamocowany jest na stałe w plastikowej osłonie
Dwa rodzaje są, mneijszy i wiekszy tak jak psialismy a ramka plastikowa, jesli o niej mowisz, rozbiera sie.
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
maverick, to ciekawe, bo ja bylem w dwóch moto sklepach dosc dobrych z czesciami zachodnimi, patrzylem ze sprzedawcami w dwa rone katalogi filtrona i zachodniego jakiegos i tu i tu byly tylko dwa rodzaje do audi 80 b4.
Wiekszy i mniejszy rozmiarami tak jak pisal Cobra i ja w tym temacie wyzej
Oba byly bez zadnej ramki, bowiem ramka jest wymienna.
Owszem, mozna kupic filtr z ramką, ale po co skoro ona jest.
Sprawdz to dokladnie bo na latwizne mogl ktos isc chcac sprzedac Ci z ramką
Wiekszy i mniejszy rozmiarami tak jak pisal Cobra i ja w tym temacie wyzej
Oba byly bez zadnej ramki, bowiem ramka jest wymienna.
Owszem, mozna kupic filtr z ramką, ale po co skoro ona jest.
Sprawdz to dokladnie bo na latwizne mogl ktos isc chcac sprzedac Ci z ramką
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
maverick, Ja myslalem, ze tez nie da sie rozebrać, ba mało tego. Sprzedawcy też tak myslali i dziwili się. Filtr w ramce o dziwo po bokach byl przyklejony, ramka nie wygladała na czesc ktora sie rozbiera. Miałem zagwozdkę, spredawcy też.
Skoro sie nie rozbiera, a nie widac aby tak mozna bylo zrobic, to dlaczego w katalogach są filtry bez ramek ? Zastanawialismy sie w sklepach.
W koncu mowie, ok niech Pan mi da ten sam filtr ja to samemu jakos pokombinuje i wkleje.
W domu na spokojnie lukam ramkę , pogibałem nią w rozne strony tak aby nie zlamac i nie bardzo widac aby to sie rozbierało, wygladała jakby odlew plastiku nie robieralny.
Zacząłem wyrywać stary filtr, patrze a tu pyk, odskoczyl jeden bok ramki
Filtr wydarlem choć po bokach byl na klej, nastepnie wsadzilem wklad i zamknąlem ramkę.
Ramka u mnie jest z 1998 roku, wiec ktoś - jakiś niemiec wóczas kupil rónież filtr z ramką. Jednak spokojnie jest to rozmotowywalne i katalogi nie klamaly
Skoro sie nie rozbiera, a nie widac aby tak mozna bylo zrobic, to dlaczego w katalogach są filtry bez ramek ? Zastanawialismy sie w sklepach.
W koncu mowie, ok niech Pan mi da ten sam filtr ja to samemu jakos pokombinuje i wkleje.
W domu na spokojnie lukam ramkę , pogibałem nią w rozne strony tak aby nie zlamac i nie bardzo widac aby to sie rozbierało, wygladała jakby odlew plastiku nie robieralny.
Zacząłem wyrywać stary filtr, patrze a tu pyk, odskoczyl jeden bok ramki
Filtr wydarlem choć po bokach byl na klej, nastepnie wsadzilem wklad i zamknąlem ramkę.
Ramka u mnie jest z 1998 roku, wiec ktoś - jakiś niemiec wóczas kupil rónież filtr z ramką. Jednak spokojnie jest to rozmotowywalne i katalogi nie klamaly