[80 B4 ALL] Pobór prądu
- czester-11
- Forum Audi 80
pobór prądu ale nie koniecznie radio, drogą eliminacji wyciagaj bezpiecznki przy podpietym mierniku, ale zakup sobie cyfrowy w hipermarkecie za 20 zł :lol:czester-11 pisze:to tak jak ci mowilem najprawdobodobniej alarm pobiera ci zbyt duzo pradu, badz tez radio lub lampka w bagazniku. wykonaj test jak ci mowilem i bedziesz wiedzial
sprawdz poziom elektrolitu w aku
sprawdz szczotki
jesli masz róznice w ładowaniu na alternatorze i na klemach sprawdz mase na alternator, najlepiej pociągnij kabel od aku masy do alternatora i zobacz czy sie poprawi ladowanie na klemach.
zobacz jak wyglada masa na silnik ta z tyłu oraz sprawdz ten warkocz przy obudowie aku miedziany
ryju pisze:Sprawdziłem pobór prądu i jest 0.08A (z uzbrojonym alarmem wzrasta do 0.09A). Co ciekawe jak wyciągnę panel od radia to spada do 0.01 :shock: Na panelu nic się nie świeci, a jednak coś bierze prądu.
Czyli co aku?
cytuje pare postów wstecz moje słowa:
"Pobór prądu wynosi teraz 0,024 A
radio podłaczone pod stacyjkę (zasilający) natomiast podtrzymujący pamięc pod stałe napiecie 12 V (zeby trzymało pamiec)
pompka przełozona od kolegi odniosła spodziewany rezultat, czyli spadek poboru, po czym zakupiłem u Krystiana pompke i jest tak jak powinno byc. "
masz za duzy pobór i nie patrz na alarm, mierz to co jest w spoczynku, czyli drzwi zamkniete i poczekaj az swiatło w srodku zgasnie, bagaznik zamkniety wiadomo.
nie zamykaj na central ani alarm, poprostu zamknij drzwi.
skoro widzisz róznice na radiu to podłacz je tak jak ja i masz po kłopocie
mi tez radio niby wyłączone a zzerało prad, do tego jeszcze pompka centralnego... ale u Ciebie zajmij sie radiem i powinno byc ok, aku dostał troche bo ciagle rozładowywanie i ładowanie niszczy jego zywotnosc ale moze jeszcze sie uda go reanimowac.
pozdrawiam
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
ryju pisze:
P.S Czy ktoś może powiedzieć jak obliczyć w ile taki pobór prądu rozładuje aku? Np 0.08A odnosi się do sekundy? I od jakiej wartości liczymy? Od np 50Ah?
50Ah/0.08A=625h
Co daje nam ok 26dni.
Oczywiście to jest przy sprawnym aku.Oczywiście nie chodzi o mróz bo przy mrozach spadają inne wartości akumulatora.
Witam ponownie. Dziś dokonałem szczegółowych pomiarów wydajności aku. Oto wyniki:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da2 ... cabd1.html
Niby wszystko mieści się w normie albo inaczej, nie jest źle.
Zamierzam wymienić regulator napięcia czy to doby krok? Jeśli tak to na jaki najlepiej?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da2 ... cabd1.html
Niby wszystko mieści się w normie albo inaczej, nie jest źle.
Zamierzam wymienić regulator napięcia czy to doby krok? Jeśli tak to na jaki najlepiej?
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
dzisiaj zeby cos znalesc, nie chinski sit to trzeba sie niezle naszukac, jezeli tym samochodem chcesz jezdzic az go zarzniesz to kup boscha, a jesli niedbasz o niego to tamte, to chyba logiczne
to tez jest uzaleznione jakie masz pobory pradu przez odbiorniki, jezeli masz setki choinek w samochodzie dodatkowe wzmacniacze, co wiekszy prad biora, to nic dziwnego ze szybciej ci siadzie regulatgor, ale nikt o tym nie mysli bo ma byc kolorowo i lans sie liczy
to tez jest uzaleznione jakie masz pobory pradu przez odbiorniki, jezeli masz setki choinek w samochodzie dodatkowe wzmacniacze, co wiekszy prad biora, to nic dziwnego ze szybciej ci siadzie regulatgor, ale nikt o tym nie mysli bo ma byc kolorowo i lans sie liczy