...kto jeździł autem na gaźniku z LPG wie jakie to upierdliwe zwłaszcza w dużym ruchu i dodatkowo zimą. Momenty zmiany zasilania powodują czkawkę auta, szarpanie i ogólną upierdliwość. Ja z tym daję radę, moja Pani nie chce auta znać zimą, a szkoda, bo naprawdę zadbane i niezawodne. Do Audi w zasadzie przez to już nie mam dostępu :mrgreen:
Teraz sedno -2ee to zasadniczo prawtrysk. Ma zdaje się wszystko w osprzęcie co leży w wymaganiach wtrysku jednopunktowego -w sensie czujników.
Pomyślałem o swapie gaźnika na jednopunkt. Pomijając zagadnienia typu pompka mechaniczna na elektryczną, czy mocowanie zespołu wtryskowego(z tym sobie dam radę) powstaje pytanie -od którego auta wtryskiwacz?
Najpopularniejsze weń wyposażane są(z grupy VAGa, Solexa i podobnie jakoś nie biorę pod uwagę) silniki ABS/RP z VW i ABT z Audi(o ile nie pokręciłem z pamięci). Najogólniej 1.8 -2.0 o mocach od 75 -90KM.
Chyba mało wydajne, a może niekoniecznie?
Pomyślałem o AAE z C4, rzadkim jednak, lecz o mocy już 101KM. Blisko mojego silnika....
Czym się te układy z różnych silników różnią? Sterownikiem? Wtryskiwaczem? Gardzielą? A może to kolektor robi różnicę?
Czasem czytam, że "wtrysk jednopunktowy do B4, C4..." -czyżby to był ten sam? W którejś z galerii czytałem, że wymiana sterownika robi robotę. Brzmi to logicznie ale wolę się upewnić, zwłaszcza, że było tam też o kolektorze i przepustnicy. Owszem, może po numerach części żmudnie szukając doszedłbym ale chciałem popytać u źródła no i wiedzę mieć zusamen w jednym wątku o ile to możliwe.
Przejścia na wtrysk wielopunktowy nie przewiduję, by uprzedzić ewentualne rady, zmiany silnika również(jest naprawdę w super kondycji, ciśnienia itp.).
Jakieś sugestie?
Nieco może nieskładnie dziś piszę(niedospałem po trasie) ale już dość długo nad tym rozmyślam, wiem też, że takie mody były robione. Chcę jedynie dobrać w miarę rozsądnie zespół wtryskowy, żeby na starcie nie polec.
Może źle googlaków spytałem? Jeżeli tak to zjebka mnie nie minie

N o i wreszcie -wiem, że to forum Audi, nie MB, lecz gdzie mam szukać ludzi obeznanych z jednopunktem Audi jak nie tu?

Problem ewentualnego zakupu kompletu układu zasilania od AAE na razie zostawiam, choć łatwo chyba nie będzie.