ronni10 pisze:Napięcie w B4 na żarówkach po wyjechaniu z fabryki?
Napięcie na żarówkach w współczesnych samochodach?
Jak było w nowych autach to ci nie powiem bo to dawno nie moje czasy. Ale patrząc się na nowe jeszcze i budowa podobna niewiele się rożni.
A jak jest w współczesnych autach? nie zobaczysz już tam napięcia ponad 14V, komputery przejęły kontrole ładowania i w zasadzie się waha 13,4 do 14.
Dam ci pole do popisu i powiedz czemu w peugeot/citroen nagminnie (1miesiac max 5 wytrzymują) pala się żarówki w współczesnych autach posiadających bsi ? już nie wspomnę o tym ze to H7 H1 tylko jakoś one w innych wytrzymują ponad rok ale akurat w tych dwóch markach padają jak muchy.
Zobacz sobie specyfikacje żarówek producent nigdy nie podaje ze 14V przeważnie 13-13,2. Wiadomo że większy prąd większa moc żarówki krótka żywotność, ale można też iść w drugą stronę prąd 13V i mocniejsza żarówka żywotność dłuższa a efekt taki sam.
Najlepiej to był by pomiar A,V jak się to ma do W
Ja mam przekaźnik ale tylko po to by odciążyć manetkę i mam je pod kierownica zachowałem spadki że mam okolice 13V i mimo tego osramy mocniejsze mi wytrzymują max 2 lata. Nie twierdze że przekaźniki złe wręcz przeciwnie manetka długo pożyje, ale nie dążmy do tego by na światłach było 14,4V bo będziemy często żarówki zmieniać a te mocniejsze grosze nie kosztują.