@kojak85
Nie ściągnąłem ramienia wycieraczki, ale dzięki za wskazówkę. Spróbuję w najbliższym czasie jak pogoda pozwoli, bo niestety nie mam dostępu do garażu.
[ Dodano: 2011-04-06, 22:26 ]
Dzisiaj miałem okazję zagladnąć do tej wycieraczki. Rozkreciłem wszystko, wycieraczkę ściągnąłem i dobrałem się do silniczka. Rozebrałem silniczek i było tam sporo białego nalotu z rdzą. Przeczyściłem wszystko i naoliwiłem w odpowiednich miejscach. Problem poniekąd nie znikł bo wycieraczka działa ale głośno. Myśle, że to wina mechanizmu przekazującego napęd z silniczka na wycieraczkę, który znajduję się zaraz za łożyskiem w metalowej obudowie. Nie dobierałem się do tego bo ta obudowa jest zanitowana i tak zostawiłem bo 100 złotych za takie coś nie chcę płacić... Mam nadzieje, że te wskazóweki będą pomocne innym użytkownikom.
[b4 Avant] Tylna wycieraczka B4 Avant
-
- Forum Audi 80
- Imię: tomek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
witam wszystkich. od tygodnia walczyłem z tylna wycieraczk wszystko sprawdzałem silnik przekaznik bezpiczneiki, wtedy posuzkałme temat i wpadłem na ten temat i teraz juz wiem co było n ietak umknie ze niedziała tylna wycieraczka..... poprosto pekniete przewody przechodzace kolo zawiasu.. szczegolnie mnie jedna rzecz zdziwiła ze pekł mi kabel czerwono zołty. ale po podłaczenie go kabelkiem na chwile i zaczeło działa jutro bedzie konkretne naprawa aby juz ten temat naprawic na 100%....
Witam. Mam taki problem ze tylna wycieraczka nie działa mi w pełnym swoim zakresie. Obraca się o jakiś dziwny kąt, nie wiem dokładnie ile Ale coś około 1/4. obrotu. Pytanie gdzie szukać tej przyczyny tej awarii? Kable w przelotce wykluczylbym bo dwa tygodnie temu wszystkie zrobiłem od Nowa.
Bardzo proszę o pomoc.
P.S przy dłuższym naciśnięciu manetki wycieraczka działa w pełnym zakresie, Ale i tak potem zatrzymuje się w dziwnym miejscu
Bardzo proszę o pomoc.
P.S przy dłuższym naciśnięciu manetki wycieraczka działa w pełnym zakresie, Ale i tak potem zatrzymuje się w dziwnym miejscu
Witam.
Nie zakładam nowego tematu bo również padła mi tylna wycieraczka (avant '93 ABK) i liczę na Waszą pomoc.
Pająk, przekaźnik sprawny, wiązka w klapie również, Nie mam napięcia +12V na czerwono niebieskim przewodzie (15 styk przekaźnika). Jest to stałe zasilanie po zapłonie - tak to chyba należy nazwać. Jeżeli podam bezpośrednio z aku napięcie na ten 15 styk, wycieraczka działa jak powinna.
I tu moje pytanie. Czy to zasilanie +12V (czerwono niebieski przewód) od przekaźnika idzie bezpośrednio do bezpiecznika nr.15 który odpowiada m.in. za prace przednich wycieraczek i tylnej wycieraczki ?
Nie zakładam nowego tematu bo również padła mi tylna wycieraczka (avant '93 ABK) i liczę na Waszą pomoc.
Pająk, przekaźnik sprawny, wiązka w klapie również, Nie mam napięcia +12V na czerwono niebieskim przewodzie (15 styk przekaźnika). Jest to stałe zasilanie po zapłonie - tak to chyba należy nazwać. Jeżeli podam bezpośrednio z aku napięcie na ten 15 styk, wycieraczka działa jak powinna.
I tu moje pytanie. Czy to zasilanie +12V (czerwono niebieski przewód) od przekaźnika idzie bezpośrednio do bezpiecznika nr.15 który odpowiada m.in. za prace przednich wycieraczek i tylnej wycieraczki ?
Witam
Ostatnio przymarzla mi tylna wycieraczka i przez przypadek włączyłem ją no i chyba coś się stało, ponieważ teraz wcale Nie chce działać. Spryskiwacz działa normalnie a wycieraczka ani drgnie. Czy jest na samą wycieraczke jakiś bezpiecznik? Gdzie szukać usterki? Bardzo proszę o pomoc.
P.S
Przednie wycieraczki działają normalnie.
Ostatnio przymarzla mi tylna wycieraczka i przez przypadek włączyłem ją no i chyba coś się stało, ponieważ teraz wcale Nie chce działać. Spryskiwacz działa normalnie a wycieraczka ani drgnie. Czy jest na samą wycieraczke jakiś bezpiecznik? Gdzie szukać usterki? Bardzo proszę o pomoc.
P.S
Przednie wycieraczki działają normalnie.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Potwierdzam .Odczep tapicerkę tylnej klapy ,wypnij wtyczke silnika ,sprawdż czy po właczeniu pojawia się tam napięcie ,jak sie pojawia to silnik się przyjarał i raczej już nie ruszyJarewa pisze:W takich sytuacjach przeważnie silnik uszkadza się w sensie że się spalił. Wycieraczki jak silnik stoi ma taką indukcję że nie wywali bezpiecznika bo pierw się spali a potem wywali.