Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[Wszystkie] Olej opałowy vs. olej napędowy

ODPOWIEDZ
UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 22 lip 2008, 09:51

Witam..

Jakiś czas temu IwaN wkleił sporo niby to fachowej literatury, z której wynikało, że opał zapycha wydech, ma liczbę cetanową 20 itp...
To wszystko BZDURY tamten referat ma charakter czysto polityczny a jak ktoś chce zasięgnąć fachowej wiedzy to proponuje poczytać artykuł na temat paliw zastępczych dla pojazdów wojskowych i jak ktoś ma starszy pojazd (z początku lat 80 czy chyba wcześniejszych, np ciągnik) to rzepak może zniszczyć gumowe przewody i uszczelki ale nie w AUDI itp. bo są już przystosowane do tego paliwa. Opał od ON różni się tyko tym, że ma większą lepkość więc jak ktoś ma brudny filtr to może mieć problemy i przytrzeć pompę :-/ gęstość jest praktycznie identyczna a liczba cetanowa OO jest nieco wyższa niż ON co powoduje wzrost mocy, momentu obrotowego o kilka %, wzrost kultury pracy silnika :lol: :-D

Ja tam wole pojechać na UA i tam sobie zatankować :mrgreen: paliwo tańsze, nie barwione więc legal ;-) a i lepsze dla silnika i mniej pali ;-)

Awatar użytkownika
rabbit
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rabbit » 24 lip 2008, 07:57

co to jest UA ?
Czy opał nie wpływa źle na turbinę??

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 24 lip 2008, 08:02

rabbit, UA to Ukraina :-)

A czy opał nie wpływa źle na turbine :?: Myślę że nie bo jaki on ma z nią związek :?: Przecież i tu i tu produkowane są spaliny a dla turbiny to wszystko jedno.

karol121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karol121 » 24 lip 2008, 16:19

jak masz czysty opal to sprawdzony to nie ma co opal sie bac bo nie tylko moze popsuc pompe bo wystarczy zanieczyszczona ropa, ja slyszalem ze w opale szkodliwy jest tylko ten barwnik który pozwala odróznic ropa od ropy bez akcyzy ale wniewielkim stopniu, znam ludzi co jezdza na opale i leja go do nowych fur i jezdza a jak masz zwyklego diesla z komora wirowa to tylko opal, ludzie jezdzana oleju transformatorowym i nic sie im podobno nie dzieje :mrgreen: głownie to chodzi o czystosc

GRZEGI84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GRZEGI84 » 05 paź 2008, 12:54

WITAM, KOLEDZY WŁAŚCICIELE SILNIKÓW 1Z, PYTANIE DO WAS : CZY JEŹDZILIŚCIE KIEDY KOLWIEK NA OO ?? NIEDAWNO KUPIŁEM AUDI Z TYM MOTOREM, ALE LAĆ OO TROCHĘ SIE, CZEKAM NA SENSOWNE ODPOWIEDZI. BO SŁYSZAŁEM ŻE POMPA,WTRYSKI SIADAJĄ, BO TEN SILNIK MA BEZPOŚREDNI WTRYSK. JAK Z TYM JEST ?? :?:

Zapoznaj się proszę z regulaminem forum i popraw ten wątek - pisanie drukowanymi literami to krzyk, jeśli nie poprawisz wątku post zostanie skasowany a jeśli sytuacja będzie miała miejsce ponownie dostaniesz ostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2008, 14:11 przez GRZEGI84, łącznie zmieniany 1 raz.

karol121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karol121 » 05 paź 2008, 15:30

jak czysty i z pewnego zrodla to moim zdaniem mozna lac, ale kontrol juz sprawdza samochody osobowe czy nie jezdzimy na OO :-(

romansek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: romansek » 27 paź 2008, 21:43

witam.
ja tez niewierze w duza roznice miedzy on a oo.znam przypadek kolegi ktory jezdzil lt28 2,5tdi i zrobil pół miliona zaladowany do fulla.nie mial wiekszych problemów z silnikiem,jedyne co czesto co wymienial to filtr paliwa bo szybko sie zasyfiał.Ale tez ważne jest pochodzenie owego paliwa.Teraz jezdzi sprinterem 2001r. z coomonrail i jest zadowolony.Mial pare razy kontrole,ale jest na to patent.Ja osobiscie niejestem za oo i leje czysciocha.PEWNIAK. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MichałK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MichałK » 28 paź 2008, 23:57

O jakim patencie mówisz ? :-) ja słyszałem tylko o kwasie solnym ale sprawdzałem to i nie działa... Mozliwe ze musi byc duze sterzenie kwasu.

Awatar użytkownika
Gosia
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Gosia » 29 paź 2008, 00:59

karol121 pisze:jak czysty i z pewnego zrodla to moim zdaniem mozna lac, ale kontrol juz sprawdza samochody osobowe czy nie jezdzimy na OO :-(
ja jeszcze nigdy nie nalałam OO, ale nie powiedziane, ze nie naleje nawet z ciekawości :mrgreen:
a jak oni sprawdzają :?: co zatrzymują i grzebią w baku czy jak :?: <rotfl> i to policja czy kto to sprawdza :?:

karol121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karol121 » 29 paź 2008, 06:46

Gosia pisze:ja jeszcze nigdy nie nalałam OO, ale nie powiedziane, ze nie naleje nawet z ciekawości
a jak oni sprawdzają co zatrzymują i grzebią w baku czy jak i to policja czy kto to sprawdza
ty masz TD to mozesz sprobowac pojezdzic i nic sie nie powinno stac tylko cena OO powinna byc sporo nizsza od ON zeby sie oplacalo na tym jezdzic , a sprawdzaja to tak ze wkladaja strzykawke do baku ciagna i badaja co tam masz, wiadomo jak kolor czerwony to nie ma co badac :mrgreen: a sprawdza to inspekcja drogowa, a patent moze byc taki ze wkladaja przez wlew rurke z jednym koncem zaslepionym i wlewaja do niej ON i jak ciagnie strzykawka to czysty ON chyba ze na stacji byl odbarwiay OO <ok>

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 29 paź 2008, 14:12

Wg mnie nie ma nawet sensu zastanawiania się czy można na tym jeździć czy nie, silnk stworzony jest na ON i taki należy lać a nie szukać i wymyślać nie wiadomo co, przy pierwszej lepszej kontroli służby celnej kara przerośnie niekiedy wartość auta i zawartości zbiornika. :mrgreen:

romansek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: romansek » 29 paź 2008, 16:57

karol121 o ten patent mi chodzilo.Niby prosty ale skuteczny.Chyba ze jescze odbarwianie,tylko ze jak wezma na badanie to i tak wykaze ze opalówka.

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 05 lis 2008, 14:34

no patent niezły :-) z OO jest tak samo jak z ON jak na złej stacji zatankujesz to syf zatka filtr i koniec jazdy :-( ja osobiście leje ON ale tylko dlatego, że dużo jeżdżę i często mijam inspekcję :-/ kumpel kilka razy zalał OO i autko mniej paliło i trochę lepiej się zbierało ;-)
trochę się powtórzyłem ale takie jest moje zdanie na ten temat
co do naszego kochanego ekodiesel'a ON to poleciały mi wężyki powrotne od wtrysków i zamiast do zbiornika to poszło trochę paliwa na asfalt :-( a przyczyna to dodatek rzepaku, który powoduje twardnienie i pękanie gumowych wężyków :-/
chyba trzeba lać z powrotem paliwo z UA :-)

Chaquira
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Chaquira » 06 lis 2008, 08:50

A ja nigdy rzepaku niedolewalem ani na opale nie jezdzilem i tez mi wężyki powrotne od wtrysków stwardnialy... Poprostu po tylu latach guma powiedziala dosc

romansek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: romansek » 30 sty 2009, 21:22

witam
ostatnio testowałem mój silnik.Wlałem oo na pusty zbiornik i stwierdziłem ze niema różnicy.
Moc ta sama,przynajmniej nieodczuwalem tego,zapalał normalnie nawet przy mrozie 25.Może trafiłem na dobry jakościowo niewiem.
po teście zalałem v power bo ma pare dodatków żeby przeczyścic układ paliwowy.
Według mnie test zaliczony pozytywnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl