[Audi B3 1,8 S] Problem z układem chłodzenia.
[Audi B3 1,8 S] Problem z układem chłodzenia.
Otóż dziś rano bo przejechaniu krótkiej trasy ok 20 km stała się dziwna sprawa temperatura układu chłodzącego nagle skoczyła w górę było to już pod samym domem ,chciałem odkręcić korek od zbironiczka płynu ale sie nie dało , bo najwyraźniej sie zagotował ale powoli jakoś odkręciłem trochę płynu uciekło jak auto ostygło uzupełniłem płyn no i ... po nagrzaniu wszystkie węże wydają sie być ciepłe no prawie nie są ciepłe te co idą do nagrzewnicy są ciepłe ale na dole ale w punkcie gdzie wchodzą do nagrzewnicy są zimne , zdjąłem je obydwa odpaliłem auto no i nic nic z nich nie wylatuje dopiero jak ścisne ten wąż idący od pompy do chłodnicy wtedy w tamtych przewodach pokazuje sie płyn. I tu moje pytanie czyżby pompa wody padła ? a może coś sie zapowietrzyło jeśli tak to jak mam to odpowietrzyć ? Z góry dziękuje za wszelkie rady
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Sądzę że termostat puszcza bo wszystkie przewody są po jakimś czasie ciepłe tylko poza tymi co wchodzą do nagrzewnicy ( jak je odkręcę to w tym od strony aku nie ma płynu i nawet jak odpale to płyn się nie pokazuje tylko jak właśnie ścisne przewód ten idący od pompy do chłodnicy to wtedy tam w tamtym przewodzie pokazuje sie płyn )
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
No to wyciągnij termostat,jeśli się wiesza trzeba wymienić.Bez termostatu auto będzie się dłuugo grzało i siorbało paliwo(na nie dogrzanym motorku) ale się nie przegrzeje.W każdym razie nie będziesz musiał iść z buta po termostat
Stary termostat możesz dla zabawy wrzucić do czajnika el.i zagotować wode zobaczysz czy się wogóle otwiera i kiedy.To że się otworzy nie znaczy że jest dobry,to taka metoda niezbyt dokładna na sprawdzenie czy się otwiera bardziej ciekawostaka niż metoda diagnozy <ok>
Stary termostat możesz dla zabawy wrzucić do czajnika el.i zagotować wode zobaczysz czy się wogóle otwiera i kiedy.To że się otworzy nie znaczy że jest dobry,to taka metoda niezbyt dokładna na sprawdzenie czy się otwiera bardziej ciekawostaka niż metoda diagnozy <ok>
Już kupiłem drugi jakiś made in france więc coś czuje za dobry on nie jest napisane jest że się otwiera przy 87 C no ale zobaczymy , sam raczej tego nie wymienie jak dzis pytałem się jednego mechanika zaczął narzekać jak to źle sie będzie wymieniało bo dużo rozkręcania itp no ale zobaczymy. :mrgreen:
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
No i wczoraj odebrałem samochód i dziś znowu historia się powtórzyła ... przejeżdżam 10 km było ok temperatura doszła do 90 C i było ok gdy wracałem parę kilometrów przed domem patrze na wskaźnik a on podejrzanie mija 90 C i idzie dalej staje gaszę samochód .Zbiorniczka nie da sie odkręcić bo płyn wrze i ucieka przy próbie odkręcenia , przewód idący od chłodnicy do pompy zimny :?: już nie mam pomysłów co może powodować że albo termostat nie puszcza albo się tak zapowietrza ale od czego :?: gadałem z mechanikiem wczoraj i mówił że termostat wymienił ale twierdził że tamten był ok ale za to układ był strasznie zapowietrzony .Nie wiem co dalej robić , wczoraj sprawdzałem było ok jak wracałem od mechanika przewód ten co dziś jest zimny wczoraj był ciepły , ewidentnie coś jest nie tak ale co :?: Może coś z uszczelką pod głowicą itp ale silnik pracuje równo i brak wody w oleju wiec nie wiem :-| doradźcie co robić bo mi się pomysły kończą :cry:
Uszczelka może być ja tak miałem dwa dni temu po ok 16 km się gotowało i wywalało wodę okazało się ze poszła uszczelka pod głowica miedzy trzecim garem a kanałem wodnym.LukeX pisze:Może coś z uszczelką pod głowicą itp ale silnik pracuje równo i brak wody w oleju wiec nie wiem :-| doradźcie co robić bo mi się pomysły kończą :cry:
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80