[Audi B3 1,8 S] Problem z układem chłodzenia.
[Audi B3 1,8 S] Problem z układem chłodzenia.
Otóż dziś rano bo przejechaniu krótkiej trasy ok 20 km stała się dziwna sprawa temperatura układu chłodzącego nagle skoczyła w górę było to już pod samym domem ,chciałem odkręcić korek od zbironiczka płynu ale sie nie dało , bo najwyraźniej sie zagotował ale powoli jakoś odkręciłem trochę płynu uciekło jak auto ostygło uzupełniłem płyn no i ... po nagrzaniu wszystkie węże wydają sie być ciepłe no prawie nie są ciepłe te co idą do nagrzewnicy są ciepłe ale na dole ale w punkcie gdzie wchodzą do nagrzewnicy są zimne , zdjąłem je obydwa odpaliłem auto no i nic nic z nich nie wylatuje dopiero jak ścisne ten wąż idący od pompy do chłodnicy wtedy w tamtych przewodach pokazuje sie płyn. I tu moje pytanie czyżby pompa wody padła ? a może coś sie zapowietrzyło jeśli tak to jak mam to odpowietrzyć ? Z góry dziękuje za wszelkie rady 

- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Sądzę że termostat puszcza bo wszystkie przewody są po jakimś czasie ciepłe tylko poza tymi co wchodzą do nagrzewnicy ( jak je odkręcę to w tym od strony aku nie ma płynu i nawet jak odpale to płyn się nie pokazuje tylko jak właśnie ścisne przewód ten idący od pompy do chłodnicy to wtedy tam w tamtym przewodzie pokazuje sie płyn )
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
No to wyciągnij termostat,jeśli się wiesza trzeba wymienić.Bez termostatu auto będzie się dłuugo grzało i siorbało paliwo(na nie dogrzanym motorku) ale się nie przegrzeje.W każdym razie nie będziesz musiał iść z buta po termostat 
Stary termostat możesz dla zabawy wrzucić do czajnika el.i zagotować wode zobaczysz czy się wogóle otwiera i kiedy.To że się otworzy nie znaczy że jest dobry,to taka metoda niezbyt dokładna na sprawdzenie czy się otwiera
bardziej ciekawostaka niż metoda diagnozy <ok>

Stary termostat możesz dla zabawy wrzucić do czajnika el.i zagotować wode zobaczysz czy się wogóle otwiera i kiedy.To że się otworzy nie znaczy że jest dobry,to taka metoda niezbyt dokładna na sprawdzenie czy się otwiera

Już kupiłem drugi jakiś made in france
więc coś czuje za dobry on nie jest napisane jest że się otwiera przy 87 C no ale zobaczymy , sam raczej tego nie wymienie jak dzis pytałem się jednego mechanika zaczął narzekać jak to źle sie będzie wymieniało bo dużo rozkręcania itp
no ale zobaczymy. :mrgreen:

- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
No i wczoraj odebrałem samochód i dziś znowu historia się powtórzyła ... przejeżdżam 10 km było ok temperatura doszła do 90 C i było ok gdy wracałem parę kilometrów przed domem patrze na wskaźnik a on podejrzanie mija 90 C i idzie dalej staje gaszę samochód .Zbiorniczka nie da sie odkręcić bo płyn wrze i ucieka przy próbie odkręcenia , przewód idący od chłodnicy do pompy zimny :?: już nie mam pomysłów co może powodować że albo termostat nie puszcza albo się tak zapowietrza ale od czego :?: gadałem z mechanikiem wczoraj i mówił że termostat wymienił ale twierdził że tamten był ok ale za to układ był strasznie zapowietrzony .Nie wiem co dalej robić , wczoraj sprawdzałem było ok jak wracałem od mechanika przewód ten co dziś jest zimny wczoraj był ciepły , ewidentnie coś jest nie tak ale co :?: Może coś z uszczelką pod głowicą itp ale silnik pracuje równo i brak wody w oleju wiec nie wiem :-| doradźcie co robić bo mi się pomysły kończą :cry:
Uszczelka może być ja tak miałem dwa dni temu po ok 16 km się gotowało i wywalało wodę okazało się ze poszła uszczelka pod głowica miedzy trzecim garem a kanałem wodnym.LukeX pisze:Może coś z uszczelką pod głowicą itp ale silnik pracuje równo i brak wody w oleju wiec nie wiem :-| doradźcie co robić bo mi się pomysły kończą :cry:
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80