[ABC] jaki olej silnikowy?
[ABC] jaki olej silnikowy?
Witam jaki proponujecie olej silnikowy do B4 ABC 2.6 V6 - niewiem jaki olej był wcześniej zalany auto ma przejechane 200tys.km jeszcze niewiem w jakim stanie jest motor i czy bierze mi olej bo mam je od niedawna. Jaki byście olej polecili?
Ostatnio zmieniony 17 sie 2012, 13:16 przez Pinokio, łącznie zmieniany 1 raz.
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
200.000 to on miał z 5 lat temu może. Po pierwsze, zapodaj mu zgodnie z instrukcją przed wymianą oleju - taki specyfik ENGINE FLUSH, przepłucz tym silnik, niech pochodzi 20 minut, potem zlej całość, wymień wszystkie filtry, poczekaj aż cały olej ścieknie tak przez godzinę, a potem zalej go dobrym olejem 5w40. Będzie dobrze. I nie, nie rozszczelni się.
-
- Forum Audi 80
Widzisz kolego ja za jkaieś 500km będe wymieniał olej i dołącze się do pytanka. Ja miałem zalany prawdopodobnie półsyntetyk firmy Mobil. I teraz jak będe wymieniał to chyba też wezmę Mobila tylko już zwykły mineralny bo moja audiczka ma już przejechane 229tyś km :mrgreen: A na 10 tyś km dolałem może 0.7ltr oleju, więc myśle że nie jest źle. Pozdrowionka
-
- Forum Audi 80
- radek kocio
- Forum Audi 80
- Hołowczyc20
- Audi 80 Klub
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Co do zastosowania specyfiku tego typu czy też firmy STP jestem za ale tak jak to Ty kolego opisujesz że dzięki niemu ci oleju nie bierze to bujda.Leo pisze:200.000 to on miał z 5 lat temu może. Po pierwsze, zapodaj mu zgodnie z instrukcją przed wymianą oleju - taki specyfik ENGINE FLUSH, przepłucz tym silnik, niech pochodzi 20 minut, potem zlej całość, wymień wszystkie filtry, poczekaj aż cały olej ścieknie tak przez godzinę, a potem zalej go dobrym olejem 5w40. Będzie dobrze. I nie, nie rozszczelni się.
Jak chcesz zmienić poprawnie olej to owszem możesz zastosować owy specyfik ale on nie wypłucze ci silnika po 20min pracy /i to jeszcze bez obciążenia/, ale ważniejsze jest to żebyś przed spuszczeniem oleju miał dobrze rozgrzany silnik. Odkręcasz korek, filtr i zostawiasz na noc - zdziwił byś się ile oleju może zejść od momentu kiedy po godzinie wydaje się że już nic nie leci, poza tym fachowo to należało wy jeszcze podnieść prawy bok auta co by wszystko spłynęło.
Jeśli chodzi o oleje. Moja Niunia ma przeszło 292tys i jeżdżę od 60tys na półsyntetykach. Jest ok ale nie zalał bym nigdy pełnego syntetyka do mojego silnika bo potrafi troszkę wypić (jakieś 0,2/3tys). Wszystko zależy od stanu motoru co nie zmienia faktu że te silniki nie zostały zaprojektowane do 5W40 czy 0W40.