Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[audi 80]Elektryczne szyby-schemat

ODPOWIEDZ
Arturo997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Arturo997 » 15 maja 2010, 14:14

Witam. Podepnę się pod temat :-P Zakupiłem niedawno elektryczne mechanizmy podnoszenia szyb na przód od forumowicza Dziki (przy okazji wielkie dzięki :mrgreen: ). Nie mam oryginalnej wiązki a przełączniki mam zamiar umieścić w środkowym tunelu (nie chce zmieniać manualnych lusterek bo nie widzę w tym sensu - lusterka raz ustawiłem i tak już są :-P ). I zastanawiam się od czego zacząć (proszę w tym miejscu o poradzę osób które mają to już za sobą :-D ). Proszę najlepiej o rozrysowanie wiązki gdzie +, - jakie kable do mechanizmu a jakie do przełącznika. Mam również pytanie związane z moim uniwersalnym centralnym zamkiem. Mam osobny kanał w centralnym zamku (np. do otwierania klapy - tak było napisane w aukcji) i czy dało by się tak go podłączyć by domykał on mi moje szybki z przodu?? Czy jest konieczny zakup modułu domykania szyb??

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 15 maja 2010, 14:53

Arturo997 pisze:Proszę najlepiej o rozrysowanie wiązki gdzie +, -
Plus bierzesz ze spodu skrzynki bezpieczników z tej szyny do której dochodzą takie grube czerwone kable z dużymi konektorami.
Mam nadzieję że masz w zestawie bezpiecznik przeciążeniowy. Albo jeśli masz elektryczny szyberdach to możesz się podłączyć do niego. Będzie to wygodniejsze rozwiązanie bo szyby będą działać po wyłączeni zapłonu do puki nie otworzysz i zamkniesz drzwi.

Masę bierzesz ze słupka albo z innego elementu karoserii.
Arturo997 pisze: jakie kable do mechanizmu a jakie do przełącznika.
W tym temacie masz schematy: https://audi80.pl/b4-80-abkschemat-e ... t21327.htm

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 15 maja 2010, 21:31

Hans47 pisze:A ja mam jeszcze takie pytanko czy ten kabel po stacyjce czarny co wspominaliscie jest zabezpieczony jakims bezpiecznikiem czy lepiej dac bezpiecznik na szyby (20A wystarczy?) Nie mam juz audi 80 tylko 100 ale kolory sa chyba podobne.
Orginalnie jest wstawiany tak jakby termostat bimetaliczny z drutem oporowym.

Awatar użytkownika
wampir1988
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: wampir1988 » 16 maja 2010, 17:40

Podepnę się pod temat. Mam zestaw elektryki z wiązką do szybek przód i lusterek z modułu komfortu wychodzi mi kabelek niebieski i brązowo-czarny no i resztę już wiem jak podłączyć po przeczytaniu tematu tylko od czego ten brązowo-czarny?? bo niebieski pewnie od krańcówki drzwi kierowcy.

No i 2 pytanie chciałem sprawdzić czy szybki działają przed zamontowaniem na prostowniku bo lusterka są ok i podłączyłem czerwony do plusa z prostownika i brązowe kabelki do minusa ale szybki ani rusz. Czy ten czarno-niebieski mam podłączyć razem z czerwonym żeby działało?? Pytam bo nie chcę sobie czegoś upalić.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 16 maja 2010, 18:16

wampir1988 pisze:Czy ten czarno-niebieski mam podłączyć razem z czerwonym żeby działało??
Tak to jest plus po zapłonie wiec aby chodziło musi być choć na chwilę podłączony.

PS. Pod prostownikiem może nie działać ja tak podłączałem ale tylko coś buczało w module komfortu. Widocznie potrzebne jest coś takiego jak kondensator albo akumulator albo mam prostownik który nie daje ładnych stałych 12V

Brązowo-czarny krańcówka lewych drzwi - znalazłem na schemacie od amerykańskiego B4.
Niebiski - nigdzie nie wiedzę. Mógłbyś sprawdzić jaki ma numer pinu przy tym module komfortu albo w jego podstawce?

Awatar użytkownika
wampir1988
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: wampir1988 » 16 maja 2010, 18:23

o ile dobrze pamiętam to nr 4

a takie pytanko jeszcze: czy dało by się przełożyć silniczki z lusterek elektrycznych do manualnych?? Pytam bo obudowy tych moich elektrycznych są w nie zbyt dobrym stanie.

MaTTiass
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MaTTiass » 16 maja 2010, 19:21

[ Dodano: 2010-05-16, 19:22 ]
wampir1988 pisze:czy dało by się przełożyć silniczki z lusterek elektrycznych do manualnych??
Z przykrością stwierdzam że NIE.

Arturo997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Arturo997 » 17 maja 2010, 11:25

Mam małą prośbę do forumowiczów :mrgreen:
Mógłby mi ktoś rozrysować schemat (np. na podstawie tego >> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 0de79.html) na dwa przyciski a nie jak na schemacie na 3?? Mam zamiar wkomponować je w tunel środkowy a co za tym idzie 3 przyciski są tam nie potrzebne :->. Mam zamiar również pociągnąć stały prąd na szybki (żeby działały bez włączonego zapłonu) i wstawić bezpiecznik 20A. Wtedy oświetlenie przycisków musiałbym podłączyć pod zapłon?? Żeby przygasało wraz z wyłączeniem zapłonu a nie świeciło się ciągle. Z góry dziękuje za pomoc ;-)

Awatar użytkownika
LeeOne
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LeeOne » 17 maja 2010, 11:52

Schemacik na dwa przyciski:

Obrazek
Mam zamiar również pociągnąć stały prąd na szybki (żeby działały bez włączonego zapłonu) i wstawić bezpiecznik 20A. Wtedy oświetlenie przycisków musiałbym podłączyć pod zapłon?? Żeby przygasało wraz z wyłączeniem zapłonu a nie świeciło się ciągle. Z góry dziękuje za pomoc ;-)
U mnie w pinie M75S jest prąd stały bo mam podłączony tam ele. szyber i działa bez kluczyka nieważne czy drzwi są otwarte czy zamknięte zawsze działa. Zakładając u siebie ele. szyby 4x podłączyłem się pod ten sam kabel co daje zasilanie do szyberdachu. Wszystko działa, szyby bez zapłonu, przyciski wygaszają się po 30sec.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2010, 12:17 przez LeeOne, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 17 maja 2010, 12:12

Arturo997 pisze:Mam zamiar również pociągnąć stały prąd na szybki (żeby działały bez włączonego zapłonu) i wstawić bezpiecznik 20A. Wtedy oświetlenie przycisków musiałbym podłączyć pod zapłon?? Żeby przygasało wraz z wyłączeniem zapłonu a nie świeciło się ciągle. Z góry dziękuje za pomoc
Nie ma takiej opcji. Podświetlenie działa jak dochodzi napięcie do przycisków. Kolejna rzecz to nie podłącza się nic pod zapłon. Widziałem też kilka podpowiedzi na forum żeby plus podłączyć pod stacyjkę, klejny głupi pomysł. Sygnał ze stacyjnki idzie na przekaźnik który zasila linie X w skrzynce bezpieczników, a z tej lini rozchodzi się na poszczególne obwody.

Awatar użytkownika
Kunik
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Kunik » 08 cze 2010, 17:06

Podpinając się pod temat mam pytanko.
Podłączyłem u siebie w audioli el.szyby *4 wszystko w sumie działa ale zostały mi 2 wolne kostki od wiązki szyb no i są 2 problemy 1-po wciśnięciu przycisku szyby kierowcy szyba schodzi na dół tak jak trzeba ale na końcu nie rozłącza silniczka dopiero jak wcisne przycisk w górę to się rozłącza. 2-mam podpięcie tylko do krańcówki drzwi kierowcy więc jeśli otworze np drzwi pasażera włączę zapłon i wyłączę to po zaknięciu drzwi szyby przejdą w czas czuwania a nie rozłączą się. Może któryś z kabelków na foto jest do czegoś potrzebny ?
Obrazek
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
motora125
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: motora125 » 11 cze 2010, 10:07

Witam szanownych kolegów ;-)
Tak czytam wasze wskzówki do tych szybek i już sam się troszki gubię...
Mógł by mi ktoś odpowiedzieć na parę pytanek ?
a) modół komfortu występował również w B3 ? chodzi mi jedynie o domykanie szyb kluczykiem lub z pilota,
b) gdzie się on znajduje w B3 ?
Gdyż jest taka sytuacja, że mam Audiczkę golaska bez elektr. szyb, bez elektr. lusterek i co najgorsze bez centralki a koleś ma do zaoferowania 4x elektr. szyby + siłowniczki do centralki (wszystko co w drzwiach się znajduje) za 2 gole.
Niby łykac bez zastanowienia no nie ? ale chcę wszystko podłączyć tak jak należy, żeby nie różniło się od orginału i co mi będzie jeszcze potrzebne do wydarcia z wnętrza Audi i przerzucenia do mojej, żeby było gites ? dodam, że sane drzwi stoją sobie w garażu a reszta auta :shock: chyba poszło na żyletki...
pozdro i bym był wdzięczny jak by ktoś napisał na PW ;-)

delik
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mateusz
Silnik: 2.0 ACE
Kontakt:

[audi 80]Elektryczne szyby-schemat

Post autor: delik » 24 sty 2011, 18:58

wiem ze to głupie pytanie i świadczy to o mojej nie wiedzy ale czy da się jakoś uprosić o to ten schemat by był bardziej zrozumiały dla laika?

http://www.centrum.audi80.pl/component/ ... info/id,2/

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 24 sty 2011, 19:01

Może z tym Ci będzie łatwiej

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9f1 ... 900e5.html

a jak nie to powiedz czego nie kumasz

delik
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mateusz
Silnik: 2.0 ACE
Kontakt:

Post autor: delik » 24 sty 2011, 21:26

na pewno lepiej pozdro ;)

[ Dodano: 2011-01-24, 21:47 ]
patrząc po schemacie brakuje mi przekaźnika tylko heh chyba tego sie niczym eni zastapimusi byc ori jak bede robił szybki prawdopodobnie w weekend na pewno bede miał jakieś pytania pozdrawiam wszystkich

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lusterka, szyby, szyberdach.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl