[B4] Regulacja zamka drzwi
[B4] Regulacja zamka drzwi
Witam serdecznie.
Kiedy montowałem elektryczne szyby postanowiłem wygłuszyć drzwi matą wygłuszającą firmy APP. Nakleiłem ok 2km maty . Efekt super, we wnętrzy cichutko jak makiem zasiał. Ale ..... przez to że drzwi są cięższe zaczęły się źle zamykać. Przed tym całym zabiegiem zamykały się leciutko, wystarczyło je delikatnie pchnąć. Teraz trzeba nimi trzaskać żeby się zamknęły. To samo jest wysiadająć, trzeba bardzo mocno pociągnąć klamke od środka, prawie do oporu Na górnej części rygla , który jest w słupku pojawiły się otarcia których nigdy nie było.
Jak wyregulować zamek aby drzwi zamykały się jak dawniej ?
Pozdrawiam
Kiedy montowałem elektryczne szyby postanowiłem wygłuszyć drzwi matą wygłuszającą firmy APP. Nakleiłem ok 2km maty . Efekt super, we wnętrzy cichutko jak makiem zasiał. Ale ..... przez to że drzwi są cięższe zaczęły się źle zamykać. Przed tym całym zabiegiem zamykały się leciutko, wystarczyło je delikatnie pchnąć. Teraz trzeba nimi trzaskać żeby się zamknęły. To samo jest wysiadająć, trzeba bardzo mocno pociągnąć klamke od środka, prawie do oporu Na górnej części rygla , który jest w słupku pojawiły się otarcia których nigdy nie było.
Jak wyregulować zamek aby drzwi zamykały się jak dawniej ?
Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
Zaczep zamka jest regulowany na śrubach, zdaje się ,że na imbusie nie pamiętam w tej chwili. Musiałbyś poluzować zaczep i wypchnąć go (zaczep) na zewnątrz. Poza tym musiałbyś sprawdzić czy nie pojawiły się luzy na sworzniach zawiasów. Te ostatnie jeśli występują przyczyniają się do opadania drzwi i pojawiania się obtarć. Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
- krzysiek11
- Forum Audi 80
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Sprawdź jak zakmnieksz drzwi od zewnątrz patrząc na uszczelki czy równo jest gorna częśc drzwi. Mogłes nierówno ustawic ramke i moze przez tojak jest krzywo musisz trzaskać mocniej niz wczesniej i sa te otarcia.Krzysztof_Suliko pisze:IC69 napisał/a:
Krzysztof_Suliko, a czy demontowałeś do tego zabiegu wygłuszenia ramkę ze szybą?
Tak, ściągałem ramke z szyba bo montowałem elektryke.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
a aluminiowe kliny miedzy ramką a puszką dzwi też są tak jak poprzednio?Krzysztof_Suliko pisze:Wydaje mi się że ramke założyłem dobrze, bo przed jej zdjęciem dokładnie zaznaczyłem w jakiej pozycji była 8-)
W 80-tce ustawić dzwi to wyrzsza szkoła jazdy i dobry test cierpliwiści.Wystarczy lekkie przesunięcie ramki i dzwi się wichrują. Zwróć uwagę czy po zamknięciu dzwi nie odstają one górą lub dołem względem tylnuch.