Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80b3 1,8S pm LPG] silnik podobno ledwo zipie, poradźcie....

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
GerB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GerB3 » 02 lut 2010, 11:16

Z odpalaniem to był problem z czujnikiem położenia wału takze w wtryskiem i spalaniem nie miało to wiele wspólnego, ale po twoim opisie widac ze auto Ci zalewa. Wiadomo ze jak nie mogłem za X razem odpalić to benzyna zalała cylindry i dopiero jak odpaliłem ty wywaliło ja przez wydech. Jak auto w ogóle jeździ na benzynie ? Jest elastyczne, zamulone, itd. ?
Żeby regulowac coś na gazie itd to najpierw musisz mieć w 100% sprawne zasilanie benzyną, bo tak to się z celem mija.

Masz całe działanie tego podgrzewania powietrza:

Obrazek

barney_81
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: barney_81 » 02 lut 2010, 13:50

GerB3
to mnie zastanowiłeś nad tym ciepłym powietrzem, może i z tym cos jest nie tak. jak będe miał czas jutro to się przyjrzę. może i to powoduje że słabo się rozgrzewa i ma swój udział w winie za wysokie spalanie.
auto na benzynie ogólnie chodzi w miare w miarę, choć przy zimnym silniku da się zauważyć delikatne falowanie obrotów i trochę trzęsie silnikiem.
z tym że objawem zalewania powinny byc kłopoty z odpalaniem, u mnie tego nie zaobserwowałem, choć trzeba trochę pokręcić jakieś do 5s max to jednak zawsze odpala. jak jest ciepły to wtedy troszkę więcej trzeba kręcić, ja zimy to jak nie było mrozów to odpalał "za dotknięciem".
na zimnym silniku na benzynie czasem samochód na niskich obrotach jest z deka bez mocy, nawet na dwójce, do 1800 obrotów tak jakby czasem się przyduszał (jakby mu nagle paliwa zabrakło) i trzeba mocniej docisnąć żeby się przełamał

Awatar użytkownika
GerB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GerB3 » 02 lut 2010, 14:04

barney_81 pisze:jakby mu nagle paliwa zabrakło
Jemu nie brakuje wtedy paliwa, tylko właśnie ma go za dużo. A z odpalaniem to nie chodziło mi o o to że nie odpala bo to co innego tylko właśnie wtedy auto zalałem i benzyna poleciała wydechem. Tobie odpala ale zalewa go i dlatego też leci przez wydech. Powiem Ci tak - jak właśnie do 2-2,5 tyś jest taki mułowaty a później idzie lepiej to sprawdź sobie dokładnie tą sondę, najlepiej podjedź to jakiegoś innego mechaniora, a jeszcze lepiej to odepnij ja - to jeden kabel z wtyczką tylko i zobacz jak wtedy bedzie przyspieszać na beznzynie.

a obroty falują m.in. przez ten czujnik niebieski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl