zwłaszcza t maska od B4 :mrgreen:Math11 pisze:Przeglonąłem cały temat i chyba mogę śmiało stwierdzić że Audi 80 znasz od góry dod dołu, wzdłuż i wszeż :shock:
Bardzo ładne i doposażone Audi <ok>
[Typ89 R5] 2.5 R5 07K + skrzynia 0B4 40/60 6G Projekt...
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Witam wszystkich
,
Widzę, ze zrobiło się ostro na temat koloru tych rączek :mrgreen: W prospekcie zauważyłem te rączki no to mi się spodobały i postanowiłem takie sobie sprawić. Wątpię by takich nie było, bo roletki na tylne boczne szybki były a jakoś w etce nic nie ma na ich temat
Wiadomo w każdym prospekcie są jakieś niedoróbki szczególnie w tych, bo na jednym zdjęciu widać lusterko i front ze spryskami refl. z C3 jak i te dziwnie wyglądające zegary jak pawelrybak15 podał. W prospekcie 80 B3 i 90'tki też są niedoróbki np. brak BC chociaż przycisik bądź manetka do sterowania jest
Math11, Dzięki za tak miłe i ciepłe komentarze w moim kierunku. To motywuje do dalszych działań
Nie jest to na razie sprawa niecierpiąca zwłoki więc kompletuję tylko części niepolakierowane :mrgreen:

Widzę, ze zrobiło się ostro na temat koloru tych rączek :mrgreen: W prospekcie zauważyłem te rączki no to mi się spodobały i postanowiłem takie sobie sprawić. Wątpię by takich nie było, bo roletki na tylne boczne szybki były a jakoś w etce nic nie ma na ich temat

Math11, Dzięki za tak miłe i ciepłe komentarze w moim kierunku. To motywuje do dalszych działań

Jak to mówiąc "co nas nie zabije to wzmocni" HEHE. Spokojnie panowie w tym roku może zawita ori przodzik. Gdyby nie to kaso chłonne lakierowanie już bym się woził z przodem B3, a tak szukam blachary w kolorku i bez szpachli więc jest ciężkoduo pisze:oj pdkuczac troche mozna nic mu nie bedzie z teg powodu :mrgreen:

- Audi Sport
- Forum Audi 80
25.04.2011r.
Coś tam się ostatnio dzieje
Trwa walka z ciśnieniem oleju na jałowym aby było idealne 2 BAR. Zostały poczynione tu temu takie oto środki.
Zakupiono:
- pompa oleju Meyle
- uszczelka miski Victor Reinz
- uszczelniacz wału Elring
- uszczelka korpusu uszczelniacza wału
- olej Valvoline Maxlife 10w40
- ENGINE FLUSCH z Liqui Moly - czyli tzw. płukanka
- CeraTEC też z Liqui Moly
Dodatkowo zakupiona skrzynia AKL czeka na montaż, ponieważ stara się wysrała.
Wydatki związane z tą operacją
:
- olej Castrol TAF-X 0,5Lx5=2,5L
- łożysko oporowe LUK
- płyn hamulcowy ATE 1L
- "nowa" półośka prawa z ori przegubami - stary wewnętrzny przegub miał luzy
Podziękowania dla Słonik'a za wyposażenie w większość z w.w części jak i wytrwałość <ok>
Dzięki stary
Silnik poskładany lecz brak fot przy składaniu słupka
Robota na razie stoi, a silnik zwisa, bo czekam na paczkę z częściami z ASO.
A tak se silnik zwisa
![Obrazek]()
Nie pękaj, dasz radę, jeszcze tylko trochę :!: :mrgreen:
W miedzy czasie postanowiłem pozbyć się w rudego w bagażniku i nieszczelności przez którą wprosił się rudy. Przy okazji hak spawany przez mietka w szopie został wywalony. Dziury po nim zostały zaklejone klejem do szyb, zamalowane farbą jak i zabezpieczone barankiem od zewnątrz. Pokusiłem się też o wyeliminowanie ognisk korozji na podwoziu.
W tym celu zakupiłem:
- Brunox Epoxy 0,5L na pędzel - gorąco polecam, wpier..la rdzę aż miło <ok>
- klej do szyb Forch
- baranek firmy Novol w sprayu 2x0,5L
- farba chlorokauczukowa czarna do metalu - puszka 1L
Foty z prac <aparat>:
Na początku był chaos...
![Obrazek]()
...ale zostało to w miarę ogarnięte.
![Obrazek]()
Z pomocą przyszły 2 warstwy Brunox Epoxy jak i na to 2 kolejne warstwy farby chlorokauczukowej. I jest spokój
A oto winowajca tej całej akcji :-x
![Obrazek]()
Został on ujarzmiony klejem do szyb i teraz ładnie przylega i nie przecieka
Teraz czas na podwozie. Foty po walce Rudego z Brunox Epoxy. Wygląda to mniej więcej jak walka Najmana z Pudzianem :mrgreen:
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Coś tam się ostatnio dzieje

Zakupiono:
- pompa oleju Meyle
- uszczelka miski Victor Reinz
- uszczelniacz wału Elring
- uszczelka korpusu uszczelniacza wału
- olej Valvoline Maxlife 10w40
- ENGINE FLUSCH z Liqui Moly - czyli tzw. płukanka
- CeraTEC też z Liqui Moly
Dodatkowo zakupiona skrzynia AKL czeka na montaż, ponieważ stara się wysrała.
Wydatki związane z tą operacją

- olej Castrol TAF-X 0,5Lx5=2,5L
- łożysko oporowe LUK
- płyn hamulcowy ATE 1L
- "nowa" półośka prawa z ori przegubami - stary wewnętrzny przegub miał luzy
Podziękowania dla Słonik'a za wyposażenie w większość z w.w części jak i wytrwałość <ok>
Dzięki stary

Silnik poskładany lecz brak fot przy składaniu słupka

A tak se silnik zwisa

Nie pękaj, dasz radę, jeszcze tylko trochę :!: :mrgreen:
W miedzy czasie postanowiłem pozbyć się w rudego w bagażniku i nieszczelności przez którą wprosił się rudy. Przy okazji hak spawany przez mietka w szopie został wywalony. Dziury po nim zostały zaklejone klejem do szyb, zamalowane farbą jak i zabezpieczone barankiem od zewnątrz. Pokusiłem się też o wyeliminowanie ognisk korozji na podwoziu.
W tym celu zakupiłem:
- Brunox Epoxy 0,5L na pędzel - gorąco polecam, wpier..la rdzę aż miło <ok>
- klej do szyb Forch
- baranek firmy Novol w sprayu 2x0,5L
- farba chlorokauczukowa czarna do metalu - puszka 1L
Foty z prac <aparat>:
Na początku był chaos...
...ale zostało to w miarę ogarnięte.
Z pomocą przyszły 2 warstwy Brunox Epoxy jak i na to 2 kolejne warstwy farby chlorokauczukowej. I jest spokój

A oto winowajca tej całej akcji :-x
Został on ujarzmiony klejem do szyb i teraz ładnie przylega i nie przecieka

Teraz czas na podwozie. Foty po walce Rudego z Brunox Epoxy. Wygląda to mniej więcej jak walka Najmana z Pudzianem :mrgreen:
Lepszego do takich starych aut nie ma - sam od paru lat używam i super olej.Audi Sport pisze:- olej Valvoline Maxlife 10w40
Dobrze ze powalczyłeś z rdzą w bagażniku, ja wprawdzie nie miałem rdzy ale trochę wody tam gdzie koło zapasowe, więc uszczelniłem od nowa cały tył i spawy i pomalowałem podłogę bagażnika masą Boll'a - Tobie tez polecam, tak prewencyjnie jakby jeszcze sie lało.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Na razie niczymtrepek pisze:Czym zaślepiłeś dziury w podsufitce po rączkach?

W garage nie mam dobrze oświetlonego, a audi znów się rozbiera. Wyciągnę B3 na powietrze to Ci pocykam fotkiwujo1 pisze:zdjęcia się nie doczekałem <gniewam>

Z nowości to jednak winą słabego ciśnienia oleju nie była pompa oleju. Decyzja już została podjęta, panewki korbowodowe jak i te główne zostaną wymienione. Jutro skrzynię ściągam :roll: , a dopiero co ją założyłem

Podziękowania dla wujka Słonika za zaopatrzenie mnie w niezbędne części <ok>

Audi Sport, a jak Ci ze Sloniem radzilismy zeby wymienil panewki to nie sluchal
Dzialaj tam na ostro, ja wczoraj po prawie roku ustawilem kat wyprzedzenia zaplonu :mrgreen: Falowanie obrotow praktycznie nie istnieje, autko odpala jak nalezy, przyspiesza jak nalezy i najwazniejsze ----> spalanie spadlo do ok 8,5l po miescie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Od Slonia zakupilem magiczny plyn do plukania silnika i wreszcie pracuje bez oporow, polecam <ok>

Dzialaj tam na ostro, ja wczoraj po prawie roku ustawilem kat wyprzedzenia zaplonu :mrgreen: Falowanie obrotow praktycznie nie istnieje, autko odpala jak nalezy, przyspiesza jak nalezy i najwazniejsze ----> spalanie spadlo do ok 8,5l po miescie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Od Slonia zakupilem magiczny plyn do plukania silnika i wreszcie pracuje bez oporow, polecam <ok>
- goldstarb3
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Teraz pluję sobie w brodę, ale nic już nie zrobię i trza się jutro brać za wymianękeczy pisze:Audi Sport, a jak Ci ze Sloniem radzilismy zeby wymienil panewki to nie sluchal

Teraz już wiem czemu mu zabrakło go na stanie jak do ojca brałemOd Slonia zakupilem magiczny plyn do plukania silnika i wreszcie pracuje bez oporow, polecam <ok>

I prawidłowo <ok> Coś jeszcze gadałeś, że Ci puchnie powyżej 4500 obr/min, zlikwidowałeś to :?:keczy pisze:Dzialaj tam na ostro, ja wczoraj po prawie roku ustawilem kat wyprzedzenia zaplonu :mrgreen: Falowanie obrotow praktycznie nie istnieje, autko odpala jak nalezy, przyspiesza jak nalezy i najwazniejsze ----> spalanie spadlo do ok 8,5l po miescie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Worek z kasą się kurczy, a przy wymianie pierścieni chciałbym zrobić porting głowicy więc koszty rosną więc planuję to na przyszły rok :-> Komorę może kiedyś wyczyszczę, ale jak już czyścić to kompleksowo <ok>GerB3 pisze:Jak masz czas i kase to wyciąg silnik rozbierz go, wymień panewki, pierścienie i rzorząd - bedziesz miał nastepne 20 lat spokoju, do tego możesz odświeżyć komorę silnika, i osprzęt <ok>
Tak tak, są oryginalnegoldstarb3 pisze:czy te czarne rączki podswietlane na posufitke to oryginały? z kad je dorwałes?