Jeśli ktoś ma to zamontowane w swojej b3 i pamięta mniej więcej jak to robił to proszę o wyrozumiałość

Takmarcin-b3 pisze:Korzystam ze schematu nr 3 (dla zamka pneumatycznego), odszukuję przewód przy siłowniku master w drzwiach kierowcy który zmienia bieguny z + na - w zależności od położenia rygielka-(otwarty,zamknięty)
Tak zgadza się ale upewnij się że tak podłączyłeś.marcin-b3 pisze:pomarańczowy łączę z biało-czarnym,żółto czarny podpinam do +12v,a żółty do masy i wszystko powinno działać?
Tak, (masz narysowane nożyczki w instrukcji) Pomarańczowo-czarny podłączasz do tego końca który idzie do siłownika w drzwiach a biały do tego końca który idzie do instalacji samochodu ("Pompa centralnego zamka" z instrukcji)marcin-b3 pisze:ale pytanie czy razem czy trzeba rozciąć przewód i pod jeden koniec wpiąć biały a pod drugi pomarańczowo-czarny?
Tak jest. Gdy centralka nie pracuje przepuszcza ona sygnał z siłownika w drzwiach łącząc przecięty obwód, gdy używasz pilota centralka rozłącza ten obwód i w stronę pompki podaje + albo – po kilku sekundach, gdy drzwi zostaną odsunięte/zasunięte łączy go z powrotem.marcin-b3 pisze:czy centralka musi działać tak samo jak zamek tzn. zmieniać bieguny na wyjściu z + na - ???
Odwrotnie napisałeś czerwony ze sterownika do czerwono-czarnego w pompce (nr. 1), czarny ze sterownika do nr. 2 w pompce.dziadunioo pisze:czer/czarn w czerwony w kostce w pompce.
Tak a do tego pomarańczowo-czarny (lub pomarańczowo-biały dwie wersje w instrukcji prawdopodobnie błąd w tłumaczeniu) ze sterownika do drugiego końca kabla pompki który rozciąłeś.dziadunioo pisze:Rozcinam zielono-czerwony w kostce w pompie i wpinam sie białym
w końcówkę która wystaje z pompki
Musisz jeszcze połączyć resztę kabli ze sterownika jak na schemacie E, uprzedzając prawdopodobne pytanie co zrobić z resztą kabli przepisze jak je ze sobą połączyć:dziadunioo pisze:i tyle? czy czegoś nie zrozumiałem....
Czy centralny z kluczyka będzie działał przy takim podłączeniu?aldi pisze:Jeśli masz fabryczny alarm to przy takim podłączaniu nie będzie się uzbrajał i opóźniane oświetlenie wnętrza nie będzie gasło natychmiastowo jak przy zasuwanie z kluczyka
Ja aktualnie mam nadmiar wolnego czasu to mogę pisać. Najwyraźniej ludzie mają problem z odczytaniem i zrozumieniem prostych instrukcji.rsdziadek pisze:No tak... co jakieś dwie strony w tym temacie ktoś przychodzi i zapytuje jak podpiąć pilota... i każdemu osobno trzeba od nowa pisać ...
Nie wiem dokładnie o które podłączanie Ci chodzi ale przy sterowaniu plusem i minusem - podłączone wg. instrukcji Sagema itp. Będzie wszystko działało jak w fabryce bo w stanie spoczynku centralka łączy przecięty obwód.rsdziadek pisze:Czy centralny z kluczyka będzie działał przy takim podłączeniu?aldi pisze:Jeśli masz fabryczny alarm to przy takim podłączaniu nie będzie się uzbrajał i opóźniane oświetlenie wnętrza nie będzie gasło natychmiastowo jak przy zasuwanie z kluczyka
Zaraz zechce zapyta jak podłączyć żeby to światełko gasło i będzie znowu pytał co i jak. Sterownie dwoma masami jest opisane parę stron wcześniej.rsdziadek pisze:sagem, jeśli zależy ci na fabrycznym alarmie i światełku to sprawdź czy masz dużo kabelków w kostce przy pompce centralnego, jeśli tak to podłączenie będzie bezproblemowe.