Każdy z wymienionych w tym temacie materiałów smarnych ma swoje zastosowanie.
Gdyby minerał był "taki zły i straszny" nikt by go nie stosował(mówie o fachowcach z branży a nie o fachowcach "gazetowo-forumowych"-bez urazy nie mam nikogo konkretnego na myśli.Dobija mnie ta legenda o złym mienralu
kamilB4 pisze:Ja dodam od siebie tylko tyle że minerał to sie nadaje tylko do Ciągnika
Koniecznie podziel się swoją wiedzą z inżynierami Toyoty(możesz przy okazji użwiadomić inżynierów Peugeota i Citroena) bo oni są twórcami silnika 1.0 ze zmiennymi fazami rozrządu(silnik który mając kilka lat temu premiere zdobył pare prestiżowych nagród w swojej klasie)w którym stosuje się tylko :!: i wyłącznie olej mineralny ze względu na to że inne oleje nie są w stanie właściwie wypełnić systemu zmiennych faz.Jak już pisałem każdy olej ma swoje zastosowanie i tyle.
akagi80b4 pisze:stosuję olej GM Opel semisyntetic 10W/40 ACEA A3 B3 API SL/CF (pracuję w salonie Opla więc mam taniej ),
Zdziwił byś się ile serwisów stosuje ten olej(Laliśmy go beczkami w serwisie Peugeota)

.Jest tani i dobry.Może żadna rewelacja bo przy ostro traktowanym silniku stosunkowo szybko się starzeje/przepala ale do normalnej eksploatacji nie jest zły no i ta cena...
kamilB4 pisze:To chyba nigdy nie sciągałeś miski olejowej, i nie widziałeś jak wygląda wał,panewki i blok silnika po minerlanym oleju,ja widziałem i mam porównanie jak wygłada silnik po minerale i po syntetyku.
Ja widziałem kilkaset.Łącznie z silnikami w których był przebieg 170tyś od nowości na mineralnym(wspomniany 1.0l konstrukcji Toyoty)i powiem ci że to co oglądałeś nie było dziełem minerala a wynikiem zaniedbania,wyeksploatowania lub długotrwałej eksploatacji nie do końca sprawnej jednostki z przeświadczeniem że minerał załatwi sprawe zamiast naprawy.Ktoś tam miał ledwie dychający motor lał co najtańsze i tyle.Jasne że w naszych audiczkach należy stosować jak najdłużej pół syntetyki(lub syntetyki jaśli kogoś to podnieca)ale nie zwalajmy wszyskiego na olej mineralny ;-)Zresztą pół syntetyk jest na bazie mineralnego i ma 20-40%procent swojej objętości na bazie syntetyka(to taki szlachetniejszy minerał :mrgreen: )
kamilB4 pisze:Tobie pewnie szkoda że Ty jezdzisz na syfiastym oleju.
A takie teksty sa z d...y,jak rozmawiamy w koleżeńskiej atmosferze to co sie szarpiesz?Wyluzuj